Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

moguć je štrajk

Radnici Luke Zadar primaju minimalac, a menadžerima rastu plaće

Autor: Iva Bucić

10.11.2023. 20:08
Radnici Luke Zadar primaju minimalac, a menadžerima rastu plaće

Foto: Arhiva ZLKako su nam potvrdili iz Sindikata prometa i veza, Upravi Luke Zadar ponovno su dali dodatan rok da odgovori na njihov zahtjev za povećanjem plaća, a ako sljedeći tjedan ne dobiju povišicu, radnici tvrtke Luka Zadar najavljuju štrajk. Osim štrajka, daljnje aktivnosti koje Sindikatu stoje na raspolaganju su prosvjedi, prijava poslodavca Državnom inspektoratu Republike Hrvatske i drugim nadležnim institucijama.


Predstavnici Sindikata prometa i veza Hrvatske od Uprave su tražili povećanje osnovice za fiksni iznos od 200 eura bruto. U Sindikatu nisu htjeli da se plaće povećaju za određen postotak, budući da bi se onda plaće puno više povećale onima koji imaju veće plaće, a manje onima koji imaju manje plaće.


Naime, kako je pojasnio predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Stjepan Lisičak, obični radnici poput lučkih radnika i vozača strojeva u Luci Zadar imaju jako niske plaće, koje s obzirom na inflaciju i veliki porast troškova života više nisu dovoljne za dostojan život. Dok oni rade za minimalac, u međuvremenu su menadžerima rasle plaće.
– Mi smo sve proveli, uključujući i mirenja. Sve smo proveli i imamo uvjete za štrajk, ali su iz Uprave onda zamolili da će s vlasnikom još pokušati dogovoriti povećanje. Mogu nam samo reći da prihvaćaju naš zahtjev za linearnim povećanjem plaća od 200 eura po svakom radniku, ili da nam ponude nešto manje povećanje plaća, kazao je Lisičak.


Kako je navedeno u Registru stvarnih vlasnika, jedini stvarni vlasnik društva Luka Zadar d.d. je Jinxiong Hu. Taj je kineski investitor svojevremeno s Ivicom Todorićem pregovarao o preuzimanju Agrokora za dvije milijarde eura.


Prema godišnjem izvješću o poslovanju Luke Zadar i revizorskog izvješća za 2022. godinu može se vidjeti kako su u ovoj tvrtki bile zaposlene 64 osobe. Na kraju te godine prihodi ove tvrtke su iznosili 3.643.524 eura (27.452.134 kuna), a dobit 67.318 eura (507.205 kn).