Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ČEKAJU ODGOVOR

Radnici Luke Zadar pred štrajkom, upravi dali rok

Autor: Goran Šimunov

02.11.2023. 16:01
Radnici Luke Zadar pred štrajkom, upravi dali rok

Foto: Arhiva ZLRadnici tvrtke Luka Zadar d.o.o. sve su bliže početku štrajka, nakon što Uprava nije prihvatila povećanje plaća radnicima kroz Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, a zakonski rok za mirenje je odavno prošao, također bez dogovora. Kako su nas izvijestili iz Sindikata prometa i veza, dali su dodatan rok Upravi tvrtke da odgovori na njihove zahtjeve, prije nego donesu odluku o pokretanju sindikalnih akcija koje im omogućuje zakon.


U dogovoru sa središnjicom ovog sindikata povjerenik podružnice Luka Zadar Nikola Tuta poslao je u utorak, 31. listopada, dopis predsjedniku uprave Suou Zhangu u kojem je podsjetio kako postupak mirenja nije uspio, budući da poslodavac nije pristupio zaključenju Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, koje je nužno zbog povećanja troškova života.


Sastanak do 9. studenog


– Slijedom navedenog stekli su se uvjeti za organizaciju štrajka i drugih industrijskih akcija od strane Sindikata prometa i veza Hrvatske. U utorak je trebao biti održan sastanak s predsjednikom Uprave Suo Zhangom, kako bi se još jednom pokušao postići dogovor oko zaključenja Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, koji je predsjednik Uprave odgodio zbog poslovnog puta. Ovim putem još jednom urgiramo da se omogući održavanje sastanka predsjednika Uprave i sindikalnog povjerenika što žurnije, a najkasnije do 9. studenog 2023. godine, a sve kako bi se izbjegle daljnje aktivnosti koje stoje na raspolaganju Sindikatu i to prosvjedi, štrajk, prijava poslodavca Državnom inspektoratu Republike Hrvatske i drugim nadležnim institucijama., zaključuje se u dopisu koji je potpisao sindikalni povjerenik podružnice Luke Zadar Nikola Tuta.
Sindikat prometa i veza je tražio od Luke Zadar da se, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, galopirajuću inflaciju i veliki porast troškova života, dogovori aneks Kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća. Tražili su da se ova osnovica za obračun plaća ne povećava za određen postotak, nego da se svim radnicima plaća poveća za 200 eura, što bi bio stalni dodatak u bruto iznosu. U Sindikatu nisu htjeli da se plaće povećaju za određen postotak, budući da bi se onda plaće puno više povećale onima koji imaju veće plaće, a manje onima koji imaju manje plaće. Običan radnik u ovoj tvrtki ima plaću od nepunih 600 eura, što su doista vrlo skromne plaće.


Govoreći o pregovorima s Upravom Luke Zadar predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak najavio je kako, ako se Uprava tvrtke ne očituje do ponedjeljka, a dodatan rok su im dali zbog blagdana, više neće imati razlog za razgovore te idu u štrajk.


Linearno povećanje plaća


– Iz Uprave Luke Zadar su zamolili da im damo još nekoliko dana da se očituju, budući da je najveći vlasnik ove tvrtke otputovao u Kinu, te da će oni s njim donijeti odluku u vezi našeg zahtjeva. Pregovora više nema, oni su prošli, imali smo i mirenje. Iz uprave tvrtke nam mogu samo reći da prihvaćaju naš zahtjev za linearnim povećanjem plaća od 200 eura po svakom radniku, ili da nam ponude nešto manje povećanje plaća. Ako se s tim ne budemo složili, radnici, s kojima smo razgovarali, prenijeli su nam kako su spremni za štrajk. Situacija je jako napeta, direktor je svojim menadžerima u Luci Zadar povećao plaće, dok su radnicima ove godine plaće ostale iste, a zna se kakva je inflacija. Lani smo sklapali Kolektivni ugovor u ovoj tvrtki pri čemu je povećana plaća, no tada ju je vodila druga Uprava, a radnici su se za svoja prava borili koliko su mogli, ističe Lisičak dodajući kako su se zbog nepovećanja plaća radnici sada složili da idu u obustavu rada na koju su spremni.


Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza

Foto: Luka Jeličić/Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza


Inače, prema sudskom registru vlasnici Luke Zadar su osobe kineskih imena s adresama u Kanadi i Kini, a koji su novu Upravu postavili u svibnju ove godine.


Prema godišnjem izvješću o poslovanju Luke Zadar i revizorskog izvješća za 2022. godinu može se vidjeti kako su u ovoj tvrtki bile zaposlene 64 osobe. Na kraju te godine prihodi ove tvrtke su iznosili 3.643.524 eura (27.452.134 kuna), a dobit 67.318 eura (507.205 kn).


– U 2022. je zabilježeno povećanje ukupnih prihoda od čak 16,52 posto i to iz razloga manipulacije visokovrijednih tereta i poslova na području tvrtke te zbog cijelog slijeda činjenica koje su utjecale direktno na rad, rentabilnost i profitabilnost tvrtke, navodi se u izvješću