Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Etičko povjerenstvo

Rad vijećnika nadzirat će fizioterapeutkinja, knjigovotkinja i odvjetnički vježbenik!

Autor: Marina Vlakić

03.03.2023. 10:20
Rad vijećnika nadzirat će fizioterapeutkinja, knjigovotkinja i odvjetnički vježbenik!

Foto: Luka JeličićIzbor članova Etičkog povjerenstva Grada i Županije pokazao je da u ovakvoj političkoj situaciji u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću nitko ne želi nadzirati rad vijećnika. Naime, Županija je u tek drugom pokušaju uspjela sastaviti Etičko povjerenstvo, dok je Grad ovih dana morao objaviti novi javni poziv za prijavu kandidata. No, imena županijskog Etičkog povjerenstva otkrivaju da su vijećnici ovo tijelo Županijske skupštine jedva izabrali jer je za njegove članove jedva ikad itko čuo. Ovakav je rezultat sasvim u suprotnosti onome što su najavljivali u Županiji tražeći za članove »osobe nedvojbenog javnog morala i iznimnog ugleda«.


Naime, osim umirovljenog ravnatelja Medicinske škole Ante Kuzmanića, Davora Vidakovića, ostala četiri člana Etičkog povjerenstva Zadranima su u potpunosti nepoznati. Predsjednik Povjerenstva, Ivica Klinac, bankar je za kojega se navodi da »ima više od 20 godina aktivnog radnog iskustva u bankarstvu na vrlo odgovornim i složenim upravljačkim radnim mjestima«.


«Nisam javna osoba širokog kruga«


Klinac tako smatra da može propitivati moralnost županijskih vijećnika s obzirom da njegova osnovna motivacija proizlazi iz »akademske obveze javnog djelovanja, promicanja univerzalnih načela istine, pravednosti, poštenja, transparentnosti i demokratske procedure«. Navodi i da će »ishodište svakodnevnog rada tražiti u sprječavanju stavljanja javnog u funkciju privatnog, borbi protiv svakog oblika nepotizma, korupcije i sprječavanja sukoba interesa prilikom rada za opće dobro«.
U biografiji u kojoj je nabrojao sve banke u kojima je radio, Klinac još navodi da je porotnik na Županijskom sudu u Zadru te smatra potrebnim naglasiti i da su mu hobi maslinarstvo i plivanje. Sve to skupa očito je fasciniralo Županijsku skupštinu koja ga je, temeljem bankarskih i maslinarskih referenci, imenovala za predsjednika Etičkog povjerenstva iako Klinac nigdje u biografiji ne spominje upućenost u rad vijećnika ili u situaciju u lokalnoj politici.


Za članicu je izabrana i Ivana Miočić koja je fizikalni terapeut, a za rad u Povjerenstva javila se jer je i ona porotnica na zadarskom Općinskom sudu te smatra kako može ocjenjivati moralno ponašanje vijećnika. U prijavi sama priznaje kako »nije javna osoba širokog kruga«, ali da je to »za svoje pacijente«. Dodaje kako je »izrazito moralna i osoba od povjerenja« i »kvalitetna osoba za rad u ovom području«. Navodi i da ju je oduvijek zanimao rad s ljudima te da se »etičkog kodeksa u medicinskoj struci pridržava, tako da joj taj pojam nije stran«.


«Imam previše slobodnog vremena«


Nadalje, Zadrani teško da su čuli i za novoimenovanu članicu Ljubicu Senjak koja, pak, u prijavi sama priznaje da je do prije dvije godine živjela u Zagrebu u kojemu je »odradila dostojanstveno svoj radni vijek«. Senjak je, ističe, radila kao knjigovotkinja, a voljela bi biti u Etičkom povjerenstvu jer su joj »djeca otišla svojim putem, ima previše slobodnog vremena na raspolaganju, pa bi mogla raditi nešto korisno za društvo, ali i sebe«. Iako ova knjigovotkinja ističe da je »i osobno i profesionalno živjela etično i dostojanstveno«, kada bi je pitali da nabroji barem dva vijećnika Županijske skupštine ili tko je na vlasti, a tko u oporbi, teško da bi znala odgovoriti. Nakon dugogodišnjeg života u Zagrebu ona ne zna ni koji su vijećnici najaktivniji, a kamoli kojoj stranci pripadaju i kome se najčešće izdaju opomene. No, sama smatra kako je za ovaj posao kvalificirana jer je »otvorena, komunikativna, susretljiva i predana poslu« te se – »zdravstveno dobro osjeća unatoč godinama«.


Član Luka Mateo Ukalović, pak, u prijavi navodi da je odvjetnički vježbenik, a na poziv za članstvo Etičkog povjerenstva javio se zbog »određene potrebe za javnim djelovanjem s ciljem razvijanja institucija Zadarske županije na više razine kojima Grad Zadar i sama Zadarska županija zbog svoje povijesti i važnosti trebaju pripadati«. Ukalović još smatra da bi dobro obavljao dužnost člana Etičkog povjerenstva jer je član prizivnog vijeća Vrhovnog suda RH, a ta funkcija po njemu ima »dosta zajedničkih poveznica u odnosu na člana Etičkog povjerenstva«.


Što znaju o lokalnoj politici?


Iz svih ovih prijava na kraju se nameće pitanje – kako će fizioterapeutkinja, knjigovotkinja, bankar i odvjetnički vježbenik kvalitetno nadzirati rad županijskih vijećnika? Neki od njih godinama ne žive u Zadru, drugi su u medicinskoj struci i o lokalnoj političkoj sceni pojma nemaju, što je i laiku jasno iz njihovih biografija. Naime, nakon izbora ovih članova jasno je i zašto je Županija morala ponoviti Javni poziv za članove Etičkog povjerenstva – rezultati natječaja daleko su od prvotne namjere izbora uglednih Zadrana s obzirom da nam je još uoči prvog javnog poziva prošle godine u Županiji rečeno kako je »glavni kriterij da su nedvojbenog javnog morala i da u svojoj okolini uživaju izniman ugled«.


Osim umirovljenog ravnatelja Medicinske škole, Davora Vidakovića, za ostale članove Etičkog povjerenstva jedva da je itko čuo, pa teško da u »svojoj okolini uživaju izniman ugled«.


No, u Gradu Zadru situacija je još gora – oni su morali ponoviti javni poziv jer se na prethodni javila samo jedna osoba. Ostaje, dakle, vidjeti na koji će način funkcionirati etička povjerenstva te hoće li uopće moći nadzirati vijećnike zbog kojih se nekad i sjednice prekidaju ili pozivaju zaštitari.Grad zaprimio samo jednu prijavu


I dok su u Županiji iz drugog pokušaja uspjeli imenovati Etičko povjerenstvo, u Gradu tek moraju ponoviti drugi javni poziv jer se na prvi javio samo jedan kandidat.


– Sukladno Smjernicama Ministarstva pravosuđa i uprave za izradu Kodeksa ponašanje članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Odbor za izbor i imenovanje raspisao je javni poziv za prijave kandidata za članove etičkog povjerenstva Gradskog vijeće Grada Zadra koji je javni poziv objavljen na mrežnim stranicama Grada 9. studenoga 2022. i trajao je do 1. prosinca 2022. godine.


Zbog nedovoljnog broja pristiglih prijava, zaprimljena je jedna prijava, Odbor za izbor i imenovanje raspisao je ponovljeni javni poziv koji je objavljen na stranicama Grada 14. veljače 2023. i traje do 14. ožujka 2023. godine, a trenutačno je zaprimljena jedna prijava.


Kao kandidati za člana Povjerenstva prijavu mogu podnijeti građani koji imaju prebivalište ili boravište na području grada Zadra, osobe nedvojbenog javnog morala i iznimnog ugleda u gradu Zadru. Prijavu ne mogu podnijeti osobe koje su članovi političke stranke ili se bave političkom djelatnosti, kaže viša stručna suradnica za pravne poslove Grada Zadra, Marijana Sikirić.Gradovi i županije sami odlučuju o isplati naknada


Jedinice lokalne samouprave samostalno odlučuju o isplati naknada predsjedniku i članovima Etičkog povjerenstva, a to ovisi o trenutačno financijskom stanju Grada ili Županije. U Gradu napominju kako oni naknade neće isplaćivati naknade jer za njih nemaju sredstava, ali nisu ni obvezni isplaćivati ih. Neki su gradovi i županije propisali naknadu za rad etičkog povjerenstva, dok većina gradova to nije učinila.