Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Nedjelja Muke Gospodnje

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Autor: Hina, Portal ZL

24.03.2024. 09:05
Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Foto: Luka JeličićPrvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.


Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.


Misa Cvjetnice ima i dva posebna obreda – prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjelovito izvješće o Isusovoj muci.
Misno slavlje na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misa počinje okupljanjem puka u 11 sati u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje će mons. Zgrablić blagosloviti maslinove grančice, nakon čega puk kreće u procesiji s maslinovim grančicama prema katedrali sv. Stošije gdje će se navijestiti Muka Gospodina Isusa Krista.


Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.


Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.


Običaj se širio po Europi, pa su vjernici u mediteranskim krajevima upotrebljavali zelene grane palmi i maslina, a u kontinentalnim jelice ili kojeg ukrasnog grmlja koje su imali pri ruci, a nakon sudjelovanja u bogoslužju nosili bi ih kao svetinju kući i stavljali u kuću ili u polja da im budu zaštita od nevremena ili kakvog drugog zla. Kad se spremalo nevrijeme, palile bi se te blagoslovljene grančice i molilo da Bog poštedi usjeve od tuče i nevremena.


Cvjetnicom počinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.


Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog – Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.


Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.