Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DAN OPĆINE RAŽANAC

Proslavljen 30. rođendan i zaštitnica Gospa od Ružarija

Autor: Matea Guzalić

29.09.2023. 20:55
Proslavljen 30. rođendan i zaštitnica Gospa od Ružarija

Foto: Arif SitnicaU petak je u Ražancu svečano proslavljen Dan Općine Ražanac, a ujedno se slavila i njezina nebeska zaštitnica Gospa od Ružarija. Ovaj dan obilježio je velikih trideset godina od osnutka Općine.


Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana, svečanosti su, među ostalim, nazočili: predsjednik Općinskog vijeća Petar Miočić, saborski zastupnik Rade Šimičević, saborska zastupnica Nikolina Baradić, bivši gradonačelnik Zadra i bivši ministar mora Božidar Kalmeta, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Zadarske županije Božidar Longin, dogradonačelnik Zadra Ante Babić, brojni načelnici općina iz Zadarske županije i mnogi drugi.


Radovi na Puntici


Program je započeo otvaranjem radova na plaži Puntica, čiji je cilj, kako kaže načelnik Jordan, osigurati nesmetan pristup plaži i dobiti Plavu zastavu.

– Općina Ražanac je donijela stratešku odluku da svake godine sanira pomorsko dobro, odnosno jednu od plaža. Ove se godine uspješno prijavila na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra za plažu Puntica. Odabran je izvođač radova Stipčević d.o.o., a ukupna vrijednost radova je 209 tisuća eura. Cilj ovih radova je osigurati lokalnom stanovništvu nesmetan pristup plaži, a nakon toga ostvariti uvjete za Plavu zastavu, istaknuo je Jordan.
Nakon otvaranja radova, uslijedila je Svečana sjednica na trgu ispred crkve Gospe od Ružarija na kojoj su održani brojni govori, a prve riječi svima okupljenima uputio je Petar Miočić.
– Biti predsjednik Općinskog vijeća i vijećnik je izuzetna odgovornost i čast, a donositi odluke je velika odgovornost. Nije to nimalo lak posao, ali zajedničkim snagama kao Vijeće Općine Ražanac nastojimo donositi odluke koje su na korist žiteljima same općine. Trudimo se učiniti ovo područje mjestom poželjnim za život, izjavio je Miočić, dok je načelnik Jordan opisao Ražanac kao mjesto pozitivne energije, a najavio je i planirane buduće zadaće.– Današnji dan nije samo običan dan u povijesti naše Općine. Uz blagdan Gospe od Ružarija obilježavamo i tridesetu godišnjicu nastanka i to nam je prilika vratiti se u povijest i prisjetiti se kako je to bilo nekada, a kako je to danas. Uz to se možemo prisjetiti svega dobrog što smo napravili, a također možemo razmisliti kako ovo područje učiniti još boljim mjestom za život i rad. Ovo je mjesto pozitivne energije iz kojeg ljudi ne odlaze, nego se vraćaju. Status Općine smo dobili 1993. godine. Mladi smo, u punoj snazi i zamahu, dovoljno hrabri da se suočimo sa svim nedaćama i da gradimo svoju budućnost. Proračun Općine je narastao na preko četiri milijuna eura, naravno jedan dio toga treba pripisati vremenskoj vrijednosti novca, ali velik dio je ovdje zahvaljujući turizmu, kvaliteti školstva, infrastrukturi i brojnim drugim područjima. Jedna od budućih zadaća naše Općine je jačanje kapaciteta, priprema projekata i prijave na javne natječaje, naglasio je Jordan.


Eno-gastro destinacija


Okupljenima se obratio i župan Longin koji je istaknuo dobru suradnju koju Županija ima s Općinom Ražanac.
– Veseli me doći u ovu dinamičnu Općinu koja uspješno provodi svoje kvalitetne razvojne projekte. Uvijek ističem kako nema uspjeha bez suradnje, i to na svim razinama, od općinske i županijske razine pa sve do Vlade RH koja nam je uvijek na raspolaganju. Županija na čitavom svom području, pa tako i na području vaše općine, prati kvalitetne razvojne projekte te im, u skladu sa zakonskim i financijskim mogućnostima, pruža i potporu. S Općinom Ražanac, s vašim vrijednim načelnikom Damirom Jordanom i njegovim suradnicima imamo jako dobru suradnju. Vidljivo je to iz brojnih primjera, sve s ciljem da stvorimo što kvalitetnije uvjete za život svih naših stanovnika, rekao je Longin te istaknuo važnost brige o domaćem stanovništvu.
– Jasno je da radi ovog lijepog čistog mora, okoliša i gastronomije mnogi turisti dolaze u Ražanac. Upravo u tom smjeru idu naša nastojanja da Zadarsku županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju. No, turisti dođu i odu, a domaće stanovništvo treba našu skrb 365 dana u godini. Županija tu doprinosi organizacijom zdravstvene skrbi, zatim na području socijalne skrbi isplaćujući potpore za novorođenčad te subvencijom smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatne domove, izjavio je Longin.


Mudra politika


Govor je održao i Šime Erlić koji je na početku čestitao načelniku Jordanu na velikom napretku.


– U prigodi kao što je ova, dopustite da se prisjetimo onih koji su najzaslužniji što smo danas slobodni, a to su hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Što je cilj Općine nego stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za ljude koji u njoj žive, a vi ste to napravili. Općina Ražanac je puno napredovala, a čeka je još mnogo stvari – škole, vrtići, uređenje okoliša, i tako dalje. Načelnik Jordan je zaista aktivan, a mi pomažemo koliko god smo u mogućnosti. Ova Općina, a i cijela Hrvatska, rastu ubrzanim tempom, stvaraju se brojne prilike koje nisu došle same od sebe, već je to rezultat mudre hrvatske politike, zaključio je Erlić.


Na kraju sjednice održana je dodjela priznanja, a cjelokupnom svečanom programu doprinijeli su i nastupi kudova Radovin, Rtina i Ražanac te Klape Karamiža.