ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Usklađen s projektima

Proračun Općine Pašman najveći do sada, u iznosu od 5 milijuna eura

Autor: Toni Perinić

02.01.2023. 14:37
Proračun Općine Pašman najveći do sada, u iznosu od 5 milijuna eura

Foto: TZO PašmanŽitelji Općine Pašman u novu su godinu ušli s najvećim proračunom do sada, koji iznosi 5.087.310,07 eura. Prema riječima načelnika Krešimira Ćosića, proračun je izrađen na razini razvojnih projekata koji su planirani i za koje postoji naznaka da će se izvršiti u 2023. godini te tekućih rashoda koji se bitno neće mijenjati u odnosu na 2022. godinu.


Za novorođenu djecu 50 tisuća eura


– U proračunu je naglasak stavljen na nastavak ulaganja u razvoj općine odnosno na program građenja komunalne infrastrukture za koji je u ovoj godini planirano skoro dva milijuna eura, od čega je na kanalizaciju – aglomeraciju planirano 800 tisuća eura, na rekonstrukciju gradnju nerazvrstane ceste »Stara krč« 160 tisuća eura te na proširenje groblja na području općine (Pašman, Mrljane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac) ukupno više od 240 tisuća eura, navodi Ćosić i ističe kako su značajan iznos planirali i za plaže, parkirališta i rasvjetu.


– Na sanaciju pomorskog dobra te uređenje plaža ukupno je planirano 240 tisuća eura, a na uređenje parkirnih zona preko 100 tisuća eura. Također se planira nastaviti s modernizacijom javne rasvjete na području općine s iznosom od 90 tisuća eura, objašnjava pašmanski načelnik.
Ni ove godine, neće zapostaviti djecu i mlade te njihove potrebe.


– U proračunu za 2023. godinu vidljiv je i kontinuitet ulaganja u djecu i mlade te se za potrebe u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju i socijalnoj skrbi, planira izdvojiti 331.622,94 eura, od čega više od 200 tisuća eura ide za troškove predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranje radnih bilježnica u osnovnom obrazovanju te stipendiranje učenika srednjih škola i studenata. Preko 50 tisuća eura je planirano za naknade za novorođenu djecu te 20 tisuća eura za božićnice umirovljenicima, navodi Ćosić i dodaje kako su sredstva osigurana i za potrebe u kulturi.


– Za potrebe u kulturi osiguravaju se sredstva u iznosu od 23 tisuće eura, od čega se za donacije udrugama izdvajaju sredstva u iznosu od 18 tisuća eura, a za sport je namijenjeno 90 tisuća eura, od čega 25 tisuća eura ide na organiziranje natjecanja i sportskih manifestacija od značaja za općinu Pašman te 65 tisuća eura na opremanje sportskog igrališta u Dobropoljani, pojasnio je pašmanski načelnik.


Boduliću 487 tisuća eura


Općina Pašman zaprimila je u listopadu odluku o odabiru projekta »Rekonstrukcija, nadogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Bodulić«. Projekt se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova. Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava iznosi preko 487 tisuća eura.


– Projektom se planira nadogradnja, rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade Dječjeg vrtića Bodulić u Dobropoljani koji će rezultirati povećanjem postojećih kapaciteta za provođenje djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece. Glavni cilj projekta je povećanje dostupnosti socijalnih usluga čime se stvara preduvjet za održivi demografski razvoj otoka Pašmana, ističe načelnik Ćosić.


– Postojeći kapacitet dječjeg vrtića je 52 mjesta, od čega je 40 mjesta predviđeno za djecu vrtićke skupine te 12 mjesta za djecu jasličke skupine. Realizacijom ulaganja povećat će se postojeći kapacitet za još tri dnevna boravka, od čega je predviđeno 40 novih mjesta za djecu vrtićke skupine te još 12 mjesta za djecu jasličke skupine, naglašava Ćosić.