Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MO Mali Iž

Nas na otoku ne muči politika, već komunalni problemi

Autor:

08.12.2022. 14:09
Nas na otoku ne muči politika, već komunalni problemi

Foto: Mladen Lovrin, predsjednik MO-a Mali IžDa je otoke poharala »bijela kuga« već je odavno poznato. Odumiru svakim danom sve više, mladi odlaze u potrazi za poslom, obrazovanjem, kvalitetom života, dok na otocima ostaju većinom umirovljenici i osobe starije životne dobi.


U Zadarskoj županiji, izuzev Pašmana i Ugljana, ostali otoci u zadarskom arhipelagu već godinama muku muče s odlaskom mladog i radno sposobnog stanovništva, škole se zatvaraju, vrtića nema, poslovi se mogu nabrojati na prste jedne ruke, zdravstvena zaštita je manjkava, a infrastruktura je nešto o čemu se konstantno priča u cilju razvoja otoka, ali sve ostane na velikim planovima.


U Malom Ižu zimi je 70-ak do 100-tinjak stalnih mještana. Dok, primjerice, u naselju Porovac, također u Malom Ižu, zimi ima tek pet, šest stanovnika. Ljeti je situacija potpuno drukčija.
– Ljeti se nešto miče, bude od dvije do dvije i pol tisuće ljudi. Zimi vikendom također bude nešto više ljudi, još ako masline dobro rode, živo bude vikendima, a nakon toga ponovno isto. Na Malom Ižu nas zimi uglavnom nema onoliko koliko je prijavljeno prema mjestu boravka, već manje, rekao je Mladen Lovrin, predsjednik MO-a Mali Iž.


Navodi kako unatoč blizini Zadra, otok Iž odumire.


– Nema uvjeta za život na otoku, ljudi nemaju posla, ako se što i otvori to je nedovoljno. Kad jači vjetar zapuše mi smo odsječeni od svijeta…. Znate, nas na otoku ne muči politika, već komunalni problemi, infrastruktura, svi oni uvjeti koji su potrebni za bolju kvalitetu života, radna mjesta… Veliki je problem kada se napuni septička jama, pa zovi, čekaj da dođu da isprazne, a to je samo jedan od problema s kojima se suočavaju otočani, nabrojio je Lovrin.


Strategije za razvitak otoka u Hrvatskoj gotovo da i nema. I ne može biti kada osnovni infrastrukturni i komunalni problemi nisu riješeni, kao na primjer, voda. To su preduvjeti koji se moraju ispuniti kako bi se poboljšala kvaliteta života i kako bi se mlade ljude privuklo da ostanu živjeti na otocima. Jer život na otoku može biti lijep, puno bolji i sadržajniji od života u gradu.