Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

zaštitnik grada

Proglas sv. Šime: Svima neka donese mir i pouzdanje

Autor: Portal ZL

06.10.2023. 18:14
Proglas sv. Šime: Svima neka donese mir i pouzdanje


Don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, uputio je vjernicima Zadarske nadbiskupije Proglas sv. Šime u kojem poziva na sudjelovanje u proslavi svetkovine sv. Šime, zaštitnika grada Zadra kojem se utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije. U središtu Proglasa je lik sv. Šime koji se nalazi na Škrinji sv. Šime u Zadru u kojoj se čuva neraspadnuto tijelo sv. Šime koji je na svojim rukama držao dijete Isusa u jeruzalemskom hramu i u njemu prepoznao iščekivanoga Mesiju.


Na lijevo od lika sv. Šime su stihovi himne sv. Šimi koji glase: „O proroče, pravedniče, veliki naš zaštitniče! Ti si Krista zagrlio i svijet onda ostavio. Tu nas tište mnoge boli, zato ti se za nas moli. Ti si ponos Zadra grada, u tebi je svaka nada. Tvoje ruke, časne svete, prikazaše Božje dijete. Sad si gore blažen s njime, moli za nas, sveti Šime. Da nas grije svjetlo Krista, da nam duša bude čista. Slomi snagu dušmaninu, brani našu domovinu. Pravedniče, sveti Šime, slavimo ti sveto ime. Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti“.


Na desno od lika sv. Šime nalazi se poticaj don Damira, čuvara svetišta, koji glasi: 
„Na radost grada Zadra, svih građana, kao i svih hodočasnika koji će ovih dana pohoditi moćnog nam zagovornika, starca Šimu, čije se tijelo čuva u drevnoj crkvi našeg Grada. Moleći zagovor i zaštitu duše i tijela, zaštitu od svih bolesti i nevolja, moleći za mir u svijetu i blagostanje svakog čovjeka. Prikazujemo mu sve obitelji, osobito djecu i mlade. Starce neka utješi i ohrabri, mladima neka ulije nadu i radost, svima neka donese mir i pouzdanje. Proslava zaštitnika grada Zadra svima neka nam donese obilje mira i radosti. Puče zadarski, vjerni puče s otoka, iz Kotara i okolice. Pohodite tijelo starca Šime pravednika i sa svojom nazočnošću uzveličajte proslavu svetkovine sv. Šime, u nedjelju, 8. listopada“.


Središnje koncelebrirano slavlje na svetkovinu na svetkovinu sv. Šime, u nedjelju, 8. listopada, u svetištu sv. Šime u Zadru s početkom u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misna slavlja na svetkovinu su još u 7, 8.30, 11 i u 17 sati misa s blagoslovom djece. 


Na uočnicu blagdana, u subotu, 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime predvodi nadbiskup Zgrablić.