ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LJUBAV PREMA ČITANJU

Profesori iz Zadra darivali slikovnice pedijatrijskoj ambulanti u Gospiću

Autor: Marin Smolčić

02.04.2024. 20:07
Profesori iz Zadra darivali slikovnice pedijatrijskoj ambulanti u Gospiću


Odjel za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru je na rođendan Hansa Christiana Andersena, obilježio Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day). S ciljem isticanja važnosti dječje knjige te poticanja i razvijanja ljubavi prema čitanju darivali su danas Pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja  Gospić.


Osim Međunarodnog dana dječje knjige u Hrvatskoj se danas obilježava i rođendan nacionalne kampanje “Čitaj mi” – prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Od 2021. godine u okviru toga datuma osnovan je studentski čitateljski klub Iskra na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige, 11. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi“, a ujedno i obilježavanja treće godišnjice osnutka čitateljskog kluba Iskra, članice su organizirale malu humanitarnu akciju prikupljanja slikovnica i dječjih knjiga među studentima i djelatnicima Odjela, koje su studentica Ana Škondro i asistentica Marina Franić Šimunić u ime  čitateljskog kluba Iskra danas uručile Pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Gospić.


Kako su pri tome navele „iznimno je važno poticati čitanje u svim životnim razdobljima, a ponajviše od samoga početka, od rođenja. Pedijatrijska ambulanta Doma zdravlja Gospić mjesto je koje svakako može doprinijeti poticanju i osvješćivanju čitanja od najranije dobi zbog svakodnevnog kontakta svojih djelatnika s djecom, ali i, što je još važnije, s odraslima, njihovim roditeljima. Važno je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, a također je važno boravak djeteta u pedijatrijskoj ambulanti i čekanje pregleda ublažiti i učiniti ga što zanimljivijim i manje stresnim, a slikovnice i dječje knjige mogu u takvim situacijama itekako biti od pomoći“.