Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Na sjednici senata

Prof. dr. sc. Josip Faričić novi rektor Sveučilišta u Zadru

Autor: Portal ZL

23.05.2023. 14:54
Prof. dr. sc. Josip Faričić novi rektor Sveučilišta u Zadru

Foto: Luka JeličićNa današnjoj redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru izabran je za rektora Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić za mandatno razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2027. godine. 


Prof. dr. sc. Josip Faričić završio je studij geografije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu 1998., poslijediplomski studij Geografske osnove prostornog planiranja i uređenja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stjecanjem magisterija znanosti 2003., a na istom fakultetu stekao je i doktorat znanosti 2006. 


Redoviti je profesor u trajnom izboru na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Predaje više temeljnih i izbornih kolegija na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Autor je znanstvenih radova i urednik više knjiga i zbornika radova iz područja kartografije te historijske, regionalne i pomorske geografije. Od 2008. do 2011. bio je pročelnik Odjela za geografiju, a od 2011. tri mandata je obnašao funkciju prorektora Sveučilišta u Zadru. 
Prof. dr. sc. Josip Faričić je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Salzburgu od 2014. godine. Od 2019. član je Znanstvenog vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena Republike Hrvatske. K tome, član je više nacionalnih tijela, upravnih vijeća i povjerenstava u sustavu znanosti, visokog obrazovanja i kulture te član Hrvatskoga geografskog društva, Hrvatskoga kartografskog društva i Matice hrvatske.


Rektorici Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijani Vican drugi četverogodišnji mandat završit će 30. rujna 2023.