Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

LUKA I IGARA

Prisnac - zvijezda autohtonog sajma na Kamenjaku

Autor: Matea Guzalić

25.09.2023. 09:46
Prisnac - zvijezda autohtonog sajma na Kamenjaku

Foto: Arif Sitnica



Vidikovac Kamenjak na Vranskom jezeru, za mnoge omiljeni kutak u prirodi s predivnim pogledom, ove je nedjelje bio domaćin jubilarnog desetog izdanja Sajma »Luka i igara«. Zbog obilne kiše u subotu, organizatori su bili primorani inače dvodnevni sajam suziti na samo jedan dan, no, unatoč vremenskim izazovima, održale su se sve predviđene aktivnosti.


Tako je nedjeljno poslijepodne bilo ispunjeno veseljem, pjesmom, ukusnom hranom, raznim tradicijskim igrama za djecu te natjecanjima u povlačenju konopa i bacanju kamena s ramena. Domaći OPG-ovi iz regije ponudili su svoje proizvode na šarenim štandovima, a miris tek ispečenog prisnaca primamio je posjetitelje.


Uz sve to, goste je zabavljala klapa Mirakul iz Vrpolja, KUD Sv. Ante iz Draga, Muška pjevačka skupina Zavičaj, Udruga Lički divani, a prisutna je bila i snažna ekipa Konopaškog kluba Škabrnja.


Lokalni OPG-ovi




– Ovo je jubilarni deseti Sajam »Luka i igara«. Nažalost, ove godine nas vrijeme nije poslužilo, pa se program predviđen za dva dana sveo samo na jedan dan i to na nedjelju, s obzirom na to da su u subotu pale ogromne količine kiše. Međutim, nastojili smo nadoknaditi to i upotpuniti sav program kako je bilo i planirano. Moram posebno zahvaliti Zavičajnom klubu Janko Mitrović iz Zelengrada koji je prezentirao svoje vještine spravljanja delicije prisnaca koji je sve više tražen u našim krajevima. To je jedna tradicionalna receptura iz Bukovice, izjavio je Šime Mršić, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, dodajući da je na ovom sajmu sve autohtono.


– Ono što je najznačajnije oko našeg sajma je izlaganje autohtonih proizvoda našeg kraja. Ljudi su ovo prepoznali kao mjesto gdje doista mogu vidjeti autohtone proizvode naših OPG-ova koji se nalaze u samoj blizini Vranskog jezera. Bitno nam je da lokalni stanovnici imaju korist od života uz jezero, te da i samo jezero ima korist od stanovništva u smislu održivog upravljanja lokalnim područjem, s posebnim naglaskom na ekološku poljoprivredu koja je sve izraženija u ovom kraju, kazao je Mršić te naglasio da su ovogodišnji posjetitelji zadovoljni bez obzira na vremenske neprilike.


– S obzirom na to da nas doista nije poslužilo vrijeme, broj posjetitelja je, nažalost, manji nego prethodnih godina. Međutim, rekao bih da nije bitna kvantiteta nego kvaliteta, te da su svi oni koji su došli zadovoljni i da imaju ispunjena očekivanja, zaključio je Mršić.


Foto: Arif Sitnica


Starinsko jelo


Među brojnim štandovima domaćih OPG-ova, zvijezde sajma bili su oni koji su nudili autohtonu deliciju prisnac. Uz besplatne prisnace koje su pekli majstori iz Zavičajnog kluba Janko Mitrović, ova delicija mogla se pronaći i na štandu Divne Baković iz OPG-a Baković.


– Ovdje sam s namjerom prezentiranja našeg starinskog jela pod nazivom prisnac. Dakle, pravi naziv je baš prisnac, a ne neki kolač od sira. On se pravi na razne načine, može se koristiti kozji, ovčji ili kravlji sir, ali bit je u tome da se stavi pod peku, a ljudi većinom rade ono što im je lakše. Što se tiče samog sajma, zaista je odličan i održava se svake godine po dva dana, jedino je ove godine skraćen na jedan dan zbog lošeg vremena. No, bez obzira na to i bez obzira na buru, skupili smo se i održali sajam, organizacija je super i sviđa mi se što domaći ljudi imaju priliku izložiti i prodati svoje domaće proizvode, kaže nam Baković, dok je pčelar Zoran Perica iz Stankovaca naglasio da je sajam, bez obzira na buru, poseban i zanimljiv.


Muška pjevačka skupina Zavičaj, Foto: Arif Sitnica


Pčelarska tradicija


– OPG Perica posjeduje pedeset pčelinjih zajednica, a godišnja proizvodnja nam je između petsto i sedamsto kilograma meda, ovisno o uspješnosti godine. Cijena meda nam je otprilike trinaest eura za devetsto grama. Naš med je poseban jer je to za nas hobi, volimo pčele, a i ovo je tradicija u mojoj obitelji koja traje već nekih stotinjak godina. Uz svoj redovni posao i mirovinu, ja se ovime bavim već nekih dvadeset godina. Ove godine prvi put sudjelujem na ovom sajmu, ali mogu podijeliti neki svoj prvi dojam, a to je da je sajam baš poseban i zanimljiv. Jedino mi je žao što bura malo smeta pa nema onoliko posjetitelja koliko sam čuo da ih je bilo prethodnih godina. No, bez obzira na to, sviđa mi se ovdje, kazao je Perica.


Uz autohtone proizvode, još jedna od posebnosti ovog sajma je njegova održivost. Naime, manifestacija je provedena bez upotrebe plastike, potičući sve posjetitelje da ponesu svoje platnene vrećice i tako doprinesu očuvanju okoliša.


Šime Mršić, Foto: Arif Sitnica


Zoran Perica, Foto: Arif Sitnica