Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BOGATO FILMSKO ISKUSTVO

Location manageri Marvela, Nolana oduševljeni Zadrom

Autor: Portal ZL

24.09.2023. 11:37
Location manageri Marvela, Nolana oduševljeni Zadrom

Foto: Centar INOVAcijaPoznati location manageri posjetili su Zadar u potrazi za budućim filmskim lokacijama svojih tekućih i budućih projekata. Radi se o location managerima i predstavnicima organizacije Location Managers Guild International (LMGI), svi s bogatim filmskim iskustvom i, što je najvažnije, s brojnim nadolazećim projektima snimanja za koje su potrebne potencijalne lokacije. Zadar su posjetili Emma Jane Richards, Benjamin Hendricks te John Rakich, a posjet se odvija u organizaciji Filmskog ureda Zadar Ustanove INOVAcija.


Upravo Zadar može biti jedna od filmskih lokacija pa je ovaj njihov posjet uz obilazak grada i okolice ogroman doprinos za bolju vidljivost grada i županije na filmskoj karti Europe i svijeta.


LMGI globalna je organizacija stručnjaka za razvoj karijera u filmskoj, televizijskoj, komercijalnoj i tiskarskoj industriji. Location manageri (upravitelji lokacija) i skauti važni su u članovi produkcije filma, televizije, reklama, glazbenih spotova i medijskog oglašavanja čiji je primarni zadatak pronaći lokacije koje najbolje odgovaraju zahtjevima producenta, redatelja i općenito produkciji različitih projekata snimanja.
Emma Jane Richards posjetila nas je iz Ujedinjenog kraljevstva, a porijeklom je iz Južnog Walesa. Emma je voditelj lokacija (Supervising Location Manager) s raznolikom karijerom u području upravljanja filmskim lokacijama uz izravnu suradnju s nositeljima produkcije, a njena karijera obuhvaća gotovo tri desetljeća u industriji zabave, filma i televizije.U 2013. godini prelazi isključivo na poslove upravljanja lokacijama čime se bavi posljednjih deset godina,  radeći na širokom spektru projekata, od britanskog nezavisnog filma do holivudskih blockbustera. Naime, Emma Jane bila je glavni upravitelj lokacija za Marvelovu TV seriju „Secret invasion“ iz 2023., a trenutno nadzire drugu sezonu hvaljene Netflixove političke drame „The Diplomat”.


Član je Production Guilda, vodeće britanske produkcijske organizacije te Location Managers Guild International (LMGI) koja je globalna organizacija stručnjaka za razvoj karijere u filmskoj, televizijskoj, reklamnoj i medijskoj industriji. Kad nije na filmskom setu, strastvena je fotografkinja, glazbenica i triatlonka.


Benjamin Hendriks posjetio nas je iz Den Boscha iz Nizozemske, a kao location manager radio je na više od 80 projekata – od upravljanja brodovima i zrakoplovima u Dunkirku redatelja Christophera Nolana do snalaženja u snimanju uskim ulicama i kanalima Amsterdama za mnoge lokalne nizozemske projekte. Nakon magisterija filmskih studija i vizualne kulture bavio se i teorijskom i pragmatičnom stranom filmskog stvaralaštva.


U 2022. godini nominiran je za nagradu Location Managers Guild International (LMGI) za svoj rad na seriji „Atlanta“. U 2023. prisustvovao je premijeri dokumentarnog filma „Occupied City“ na filmskom festivalu u Cannesu, dokumentarca o Drugom svjetskom ratu koji je režirao britanski redatelj, producent i scenarist Steve McQueen, a u kojemu je Hendriks upravljao s više od 2000 lokacija.John Rakich posjetio nas je iz dalekog Toronta, a porijeklom je iz Hrvatske. Nadzorni je upravitelj filmskih lokacija i skaut s više od 24 godine iskustva u radu na dugometražnim i kratkometražnim filmskim ostvarenjima, brojnim televizijskim serijama te projektima kao što su „American Gods“, „Pixels“, „Hemlock Grove“ i „Shadowhunters“.


Trenutno je predsjednik organizacije Location Managers Guild International (LMGI), kao i član odbora Directors Guild of Canada Ontario. Upravo zbog svog bogatog iskustva, čest je govornik na događajima vezanih uz filmsku industriju i stvaralaštvo, a posvećen je međunarodnom razvoju filmskih karijera. Johnu je ovo već drugi posjet Zadru i uvijek je oduševljen našim gradom, ali i okolicom koja nudi ogroman potencijal kao raznoliko poprište filmskog seta i drugih produkcija.


Uz Zadar, location manageri posjećuju i druge gradove diljem Hrvatske – od Varaždina preko Istre i Kvarnera posjetom Rovinju i Rijeci, a svoje putovanje po Hrvatskoj nastavljaju posjetom Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Boravak u Hrvatskoj završit će u Zagrebu gdje će sudjelovati kao govornici na PRO FILM DAYS konferenciji koja se održava od 28. rujna 2023. godine u Akademiji dramske umjetnosti u organizaciji Zagrebačkog filmskog ureda.


Posjet Zadru uključivao je obilazak Centra za kreativne industrije kojim upravlja Ustanova INOVAcija te obilazak i razgledavanje najpoznatijih zadarskih znamenitosti počevši od Narodnog trga i Kalelarge, posjeta Sv. Donatu uz predivan pogled sa zvonika Sv. Stošije, preko Trga pet bunara, Perivoja Kraljice Jelene Madijevke i gradskih bedema do obnovljene rive te, naravno nezaobilaznih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu.Prije dolaska u Zadar posjetili su otok Pag čiji ih je karakterističan krajolik oduševio i iznenadio, a cjelokupno iskustvo nije uspjelo pokvariti ni kišno vrijeme.


Jedna od djelatnosti Ustanove INOVAcija je pružanje usluga Filmskog ureda koji od osnivanja 2014. godine besplatno obavlja niz usluga za razne produkcijske kuće. Cilj usluge filmskog ureda je privlačenje audiovizualnih produkcija na područje Zadarske županije s ciljem promocije i brendiranja Zadarske županije kao filmske turističke destinacije.


„Ovo je drugi put da u Zadru imamo priliku ugostiti poznata imena filmske produkcije koji se isključivo bave pronalaskom i upravljanjem najpoželjnijim lokacijama za snimanje, a nastavit ćemo i dalje sa sličnim aktivnostima kojima Zadar promoviramo kao poželjnu filmsku kulisu.“ izjavila je Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija koja je domaćin ovog posjeta te dodaje: „Područje cijele naše županije bogato je lokacijama koje estetski i logistički odgovaraju produkcijama, a dodatno je istaknuto i povijesno nasljeđe Zadra koje može biti izvor inspiracije za tipski različito stvaralaštvo.


Kroz rad naše Ustanove te aktivnosti Filmskog ureda i Centra za kreativne industrije to ćemo promovirati i naglašavati i dalje kroz nadolazeće projekte“.