Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ROĐENDAN DVIJE PALAČE

Prije točno godinu dana otvorena obnovljena Providurova palača

Autor: Nikolina Lucić

20.04.2023. 20:16
Prije točno godinu dana otvorena obnovljena Providurova palača


Od svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače, novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru i jedinstveni prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture, Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače koji zajedno nude građanima bogate kulturno – obrazovne programe.


Godina na zadarskoj kulturnoj sceni


Stoga smo s nekim od stanara II Palača, Koncertnim uredom Zadar (KUZD) i Gradskom knjižnicom Zadar (GKZD) rezimirali godinu iza njih.


– Koncertni ured Zadar započeo je svoj život i kulturno djelovanje kao platforma za organizaciju, produkciju i razvoj dugogodišnjih projekata, Koncertne sezone, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova i Zadarskog komornog orkestra, no ulaskom u Kneževu palaču 2017. godine te objedinjavanjem s Providurovom u kompleks Dvije palače 2022. godine razvili smo nova događanja koja su privukla i novu publiku. To su koncerti jazza, rocka i ostalih neklasičnih glazbenih žanrova, radionice, ples, potom zapaženi ciklusi namijenjeni mladima, Kneževa unplugged i Providurova plug-in, prisjetila se ravnateljica KUZD Melita Ivković, istaknuvši kako se u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, koja posjeduje i klavir Bösendorfer kupljen zahvaljujući akciji Lions kluba Zadar, priređuju ponajprije koncerte klasične glazbe, dok se Polivalentna dvorana u Providurovoj palači pokazala izuzetno dobra za jazz glazbu i ozvučene koncerte neklasičnih žanrova.
– Ukratko – dobili smo dvorane u kojima kreiramo zanimljive i raznovrsne programe za grad koji želi živjeti svih dvanaest mjeseci u godini, kazala je Ivković i naglasila kako su u godini iza njih priredili niz zapaženih koncerata, a što je najvažnije, zadarska kulturna javnost je prihvatila Palače kao omiljeni koncertni prostor.


Foto: Mate Komina


– U godinu dana izdvojit ću neke od koncerata koji su privukli najviše pažnje, Victor Goines i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, Elvis Stanić Group, Marco Beasley, Juan Carlos Romero Flamenco Group, Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić, J. R. August, Stampedo, Mimika Orchestra. Slušali smo španjolske pjesme 19. stoljeća, obrade Radioheada za saksofon i električnu gitaru, imali praizvedbe novih djela hrvatskih skladatelja, proslavili Međunarodni dan Mediterana uz mostarsku world-music senzaciju Vladimir & Kalafat, navela je Ivković, dodavši kako su, kao i svih godina rada Ureda, posebnu pažnju posvetili zadarskoj glazbenoj baštini.


Gostovanja renomiranih glazbenika


– Koncertom Zadarska salonska glazba 19. stoljeća je prezentiran vrijedan muzikološki rad Katice Burić Ćenan sa Sveučilišta u Zadru, dok je Bersa na žalu bio događaj posvećen začetniku hrvatske glazbene moderne koji je važan dio života proveo u Zadru. Također smo nedavno koncertom Dora i blues obilježili stotu obljetnicu smrti Dore Pejačević. Bilo je tu i humanitarnih koncerata, kao i besplatnih radionica za mlade, DJ radionica i Radionica dobrog zvuka. Najveselije je bilo na projektu Providurova Plug-in: Ziggy Stardust koji je u čast Davidu Bowieu okupio više gradskih ustanova i srednjih škola, mladih glazbenika, plesača, likovnih umjetnika, prisjetila se ivković, istaknuvši kako su Zadrani su prihvatili Dvije palače kao zadarski centar kulture.


– A svi glazbenici, koji nam dolaze iz cijelog svijeta, tako nedavno i legendarni udaraljkaš Andrea Centazzo iz Los Angelesa, izrazili su nepodijeljeno oduševljenje kompleksom II Palače, kako arhitekturom Ive Letilović i Igora Pedišića, tako i koncertnim dvoranama, dodala je Ivković I naglasila kako će i u budućnosti nastaviti u Zadar i u Dvije palače dovoditi vrhunske lokalne, regionalne i međunarodne projekte klasične i ostale glazbe i promicati zadarsku bogatu glazbenu povijest, s ciljem da kad ljudi pomisle na dobru glazbu – pomisle na KUZD.


– Od programa u skoroj budućnosti nas očekuje Tamara Obrovac i njen kvartet iznimnih glazbenika, Matija Dedić, Žiga Golob i Kruno Levačić, koji će nam 28. travnja promovirati novi album Nuvola. U svibnju nam, točnije 10. svibnja iz SAD-a stiže senzacionalni flamenco gitarist Grisha Goryachev, najavila je Ivković.


Objedinjene povijesne građevine, Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju krilaticu II Palače – Prošlost i budućnost kulture Zadra.


Mjesto za susrete


Još jedan aktivni član obitelji II Palače i Ogranak je Grad Gradske knjižnice Zadar koji gotovo svakodnevno u svojim prostorijama ugošćuje radionice i druženja najrazličitijih tematika. Od programa za male i one malo starije, Ogranak Grad sa svojim je prepoznatljivim štihom i dugom poviješću, koju baštine iz razdoblja prije bombardiranja Palača, uvijek bio i ostat će mjestom susreta, druženja i učenja. Ravnateljica GKZD-a Doroteja Kamber – Kontić zato nam je i kazala kako svaki radni dan počinju razmišljajući o tome što njihove korisnike zanima.


obiljezena godisnjica otvorenja obnovljene Providurove palace


– Iskustvo dijeljenog prostora i pozitivne atmosfere za nas je u ovoj godini bila izvrsna prilika za nove susrete, upoznavanja i ideje. Naše smo programe definirali prostorom koji nam je na raspolaganju, a on je zaista svestran i može se prilagoditi različitim programima, od književnih druženja i gostovanja, do predavanja i kreativnih radionica, podsjetila je Kamber – Kontić, rekavši kako su u II Palače smješteni odjel za djecu, odrasle i zavičajna zbirka, kao i kutak izdanja zadarskog ogranka Matice hrvatske Zadar te vrijedna ostavština Šime Tome Peričića koju je Knjižnici darovala njegova obitelj.


– U atriju smo nedavno održali naš »Naraton« – festival pripovijedanja, a aktivno se uključujemo u sve programe II Palače. Feedback koji dobivamo od korisnika pozitivan je, što nam ulijeva nadu u budućnost i sve aktivnosti koje pripremamo, zaključila je ravnateljica Kamber – Kontić.