Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

u Novskom ždrilu

Prije 30 godina izgrađen pontonski most koji je u ratu spojio sjever i jug Hrvatske

Autor: Portal ZL

18.07.2023. 12:08
Prije 30 godina izgrađen pontonski most koji je u ratu spojio sjever i jug Hrvatske

Foto: BRodosplitNa današnji dan prije 30 godina dovršena je izgradnja pontonskog mosta u Novskom ždrilu koja je u ratnim okolnostima omogućila spajanje Dalmacije sa sjevernom obalom i kontinentalnom Hrvatskom, podsjetila je u utorak kompanija Brodosplit.


“Izgradnja tog impresivnog mosta, koji je bio dug 279 metara i širok 18 metara bila je plod suradnje Brodosplitovih projektanata i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, a provodio se pod okriljem Ministarstva pomorstva, prometa i veza”, priopćio je Brodosplit.


Gradnju mosta nadzirala je tvrtka Konstruktor iz Splita, a za povezivanje mosta korišteno je pet teglenica tvrtke Brodospas, šest prijelaznih čeličnih mostića te bočne zaštite od topničkih granata, koje su izradili radnici Brodosplita i montirali na gradilištu.
Investitor su bile Hrvatske ceste koje su izvedbu radova povjerili Brodospasu i Brodosplitu. U izgradnji je sudjelovala i zagrebačka Hidroelektra.


Postavljanje mosta osiguravale su 40. inženjerijska bojna, 307. logistička baza Zadar, Bojna za specijalna djelovanja Matija Vlačić, 1. gardijska brigada, 112. brigada, 7. domobranska pukovnija, 264. izvidničko-diverzantska satnija, Vojna policija te pripadnici MUP-a.


U roku od samo tjedan dana, napominje se u priopćenju radnici Brodospasa, Brodosplita, Brodotrogira i Brodogradilišta Vranjic uspješno su preradili pet teglenica kojima je montiran i usidren pontonski most.


Radnici Konstruktora istodobno su u suradnji s Hrvatskim cestama radili na izgradnji prilaznih cesta s obje strane Novskog ždrila koje su se naslanjale na pontonski most.


Pontonski most bio pod paljbom do oslobođenja zadarskoga zaleđa u Oluji


Brodosplit je zahvalio svim radnicima tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji mosta, kao i hrvatskim braniteljima, dragovoljcima i stručnjacima koji su bili odgovorni za sigurnost i obranu mosta.


“Vaša predanost i stručnost ostaju trajni simboli ovog značajnog povijesnog događaja,” poručili su iz Brodosplita.


Novsko ždrilo vraćeno je pod kontrolu hrvatskih snaga u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija. Akcija je uspješno završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je doživio prvi veći poraz.


Na istome mjestu na kojemu je u studenome 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je često bio pod paljbom neprijatelja do oslobođenja zadarskoga zaleđa u akciji Oluji 1995.


Pontonski most omogućio je uspostavu prometa između sjevera i juga do izgradnje novoga Masleničkog mosta, za koji je 30. siječnja 1993. predsjednik Republike Franjo Tuđman položio temeljni kamen.


Borbe u operaciji Maslenici trajale su do kraja ožujka i završetka operativnih djelovanja, a u akciji i poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja.