Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na današnji dan

Prije 28 godina preminuo je veliki Krešo Ćosić

Autor: A.Š.

25.05.2023. 09:47
Prije 28 godina preminuo je veliki Krešo Ćosić

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićNa današnji dan prije 28 godina preminuo je Krešimir Ćosić, jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena. Ime Krešimira Ćosića mnogi vežu isključivo uz Zadar u kojem je ostvario sjajne rezultate. Ipak, Ćosić je rođeni Zagrepčanin koji je kao dijete otišao u Dalmaciju i unatoč tome što je igrao za Cibonu, upisao se u povijest zadarskog kluba. Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, plijenio je i svojim srdačnim karakterom i dobrotom, te je mnogima nakon njega služio kao sportski i osobni uzor. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi.


Prvi treneri bili su mu Enzo Sovitti i prof. Leonardo Bajlo. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta. S Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova (1982.). S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na europskom prvenstvu prvo, drugo i treće mjesto, a na Olimpijskim igrama u Moskvi zlatnu medalju dok je u Mexico Cityju i Montrealu osvojio srebrenu medalju. Nakon povratka iz Amerike u Europu sa Zadrom osvaja još dvije titule prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine.


Neizbrisiv trag


1996. godine je uvršten u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame) i to kao tek treći ne-amerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu. Posthumno za životno djelo dobio Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar” 2002. godine.

Njegov trag u Hrvatskim i svjetskim razmjerima je neizbrisiv. Legenda o Kreši još uvijek živi, a dvorana na Višnjiku nosi njegovo ime od 3. listopada 2008. godine, a njegov umirovljeni dres s brojem 11 ponosno visi sa svoda. U Zadru postoji i ulica s njegovim imenom. Međutim, Kreši su mnogi i van Zadra odali počast pa je tako deset godina nakon smrti u Zagrebu imenovan trg po njemu, Trg Krešimira Ćosića, kod Doma sportova, a i u Vukovaru postoji ulica koja nosi njegovo ime. Sportske Novosti su ga 1996. godine proglasile najboljim sportašem svih vremena.