Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

"RJEČNIK MJESTA PRIDRAGE"

Očuvanje pridraškog identiteta kroz riječ na gotovo tisuću stranica

Autor: Toni Perinić

06.11.2022. 10:48
Očuvanje pridraškog identiteta kroz riječ na gotovo tisuću stranica

Foto: Toni PerinićUz Mjesec hrvatske knjige i nadolazeći blagdan Sv. Martina, zaštitnika Pridrage, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Općina Novigrad priredili su proteklog vikenda u kripti crkve Gospe od Ružarija predstavljanje “Rječnika mjesta Pridrage”, autora Zvonka Babića.


Pridraški rječnik broji preko 950 stranica, od čega na sam rječnički dio odlazi čak 929 stranica. Tu je još uvodni tekst o povijesti Pridrage, jezgrovit prikaz glavnih obilježja pridraškoga govora, literatura te popis kratica i simbola, a na kraju i kratak autorov životopis i zahvale.


Sve više Pridražana koji stvaraju


Uz autora Babića, o ovom vrijednom djelu pred velikim brojem okupljenih mještana govorili su načelnik Novigrada Joso Klapan, dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru i mag. philol. croat. Ivan Magaš, recenzent knjige dok je događaj moderirala Martina Drobnak.
Kako je uvodnom slovu istaknuo načelnik Klapan, rječnik je uistinu značajan za Pridragu i očuvanje lokalnog dijalekta.


– Iznimno me veseli što je ovaj rječnik nakon godina mukotrpnog rada ugledao svjetlo dana. Znam koliko ovo djelo znači autoru Zvonku, tako da mu još jednom zahvaljujem što je pridonio očuvanju pridraškog identiteta kroz riječ. Prije Domovinskog rata naša kultura je bila zapostavljena, dok Pridraga danas ima više autora koji svakodnevno rade i stvaraju, naglasio je Klapan i dodao kako će raditi u budućnosti na promociji rječnika.


– Obećavam kako ću u svakoj prigodi, bilo da je riječ o službenom putu i slično, goste i prijatelje naše općine darivati ovim rječnikom te na taj način promovirati naše vrijednosti čuvanja starih običaja, istaknuo je novigradski načelnik.


Radomir Jurić također je pohvalio angažman autora i prisutne u kratkim crtama upoznao s poviješću Pridrage.– Drago mi je što ovaj plod dugogodišnjeg rada Zvonka Babića predstavljamo u 180. godini postojanja Matice hrvatske. Pridraška povijest je uistinu opširna i ovim djelom se ona dodatno obogaćuje, rekao je Jurić.


Rječnik mjesta Pridrage sedamnaesti je rječnik iz Ogrankove biblioteke Rječnici mjesnih govora. I ovaj Rječnik rezultat je velikog entuzijazma i uloženog truda autora, kao i Ogrankova nastojanja da se njegovanjem i zapisivanjem mjesni govori sačuvaju od zaborava. Recenzent Ivan Magaš kazao je kako je većina rječnika Ogranka čakavskog podrijetla, tako da je ovaj posebno značajan.


– Od do sad izdanih sedamnaest rječnika, tek nekolicina ih je iz zadarskog zaleđa. Među prvima je Škabrnjski rječnik Mile Bašića iz 2013. godine, dok 2018. godine dolazi Benkovački te rječnik Popovića, Radašinovaca i Jasenica. Usudim se reći kako je ovo najvrjedniji dijalektološki rječnik, a to je i mišljenje struke te profesora s kojima sam razgovarao. U njega su uvršteni i svakodnevni izrazi koje je autor bilježio godinama unatrag, pojasnio je Magaš.


Godine mukotrpnog rada i truda


Zvonko Babić je s pripremom rječnika započeo sad već davne 2005. godine, dok je dovršen nedavno. Prema njegovim riječima, bilo je jako puno posla, kojeg je uz podršku mještana i kolega, uspješno odradio.


– Iako sam rođen u Pridragi, godina ne živim tu, pa mi je bilo potrebno određeno vrijeme kako bih se “prešaltao” i iz glave izvukao riječi koje su se nekad koristile. Nastojao sam puno toga obuhvatiti, svoje slobodno vrijeme sam u potpunosti posvetio kreiranju i pripremanju rječnika. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez podrške Pridražana, kojima zahvaljujem što su prepoznali moj trud i rad. Učinio sam nešto korisno za naše mjesto i na to sam jako ponosan, kazao je autor Babić, napominjući kako je stručni suradnik na projektu Božidar Šimunić, lektor Filip Matijević, a računalnu pripremu odradili su Meri Lozić i Jakov Vežić.


Program su svojim izvedbama uveličali i članovi KUD-a Luzarica iz Pridrage, a po završetku je organiziran prigodni domjenak.