ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»MOJE ŽIVOTNO DJELO«

Predstavljeni memoari legendarnog direktora Stanislava Antića

Autor: Nikolina Lucić

23.03.2023. 17:53
Predstavljeni memoari legendarnog direktora Stanislava Antića

Foto: Arif SitnicaDvorana zadarskog ogranka Matice hrvatske bila je premalena za sve koji su došli na predstavljanje knjige Stanislava Antića: »Moje životno djelo«. Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar. Knjigu je uredio i za objavljivanje priredio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup. Uz Jusupa o knjizi su govorili i Antićev prijatelj Josip Ećo Vlahović, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Drago Grubić i nekadašnji šef proizvodnje SAS-a Aleksandar Braco Pantalon.


– Kada sam 80-ih bio upućen na novinarski zadatak u SAS gdje je Antić navodno »provodio teror i dril nad radnicima«, vrlo sam brzo u razgovoru s radnicima shvatio kako je situacija potpuno drugačija i da Antićev rad i disciplinu podrivaju pojedinci na vladajućim strukturama. Prije toga, kada je Bagat udvostručio proizvodnju i radnicima povećao plaće iz tadašnjeg je Komiteta »procurila« priča kako je Antić mučitelj ljudi i strojeva. U jednom sam i u drugom slučaju stekao drugačiji dojam. Antić je bio stručan, principijelan i sposoban, spreman svakome pomoći. No, u radu nije štedio ni sebe ni druge. Radnici su o Antiću govorili sve najbolje, dok su im kontrirali predstavnici u organima upravljanja i većina rukovodećeg kadra, napisao je urednik knjige, dugogodišnji novinar Nedjeljko Jusup i dodao i dodao da su protiv bili njihovi predstavnici u organima upravljanja i većina rukovodećeg kadra. Sve njih je, tobože po demokratskoj samoupravnoj proceduri postavljala vladajuća partija.


– Protiv Antića su, nakon tranzicije na kapitalistički sustav upravljanja, bili uglavnom oni koji su u međuvremenu partijske knjižice zamijenili iskaznicama vladajuće stranke. Nije se, dakle, radilo o »drilu«, već o stručnosti, odgovornosti i predanom radu. Radilo se kao u razvijenom kapitalizmu, a zarađeno dijelilo prema radu kao u najbolje zamišljenom socijalističkom samoupravljanju, zbog čega je SAS pozvan gospodarskim čudom, naglasio je Jusup, dodavši kako je s Antićem zadnji put razgovarao kojih sat vremena prije njegove smrti.
– Antić, nažalost, nije doživio objavljivanje vlastite autobiografije. Napustio nas je zauvijek i iznenada. Zadnji smo put razgovarali prije točno godinu dana, raspravljajući o detaljima ove knjige. Pokušavao je realizirati jednu od svojih mnogih ideja za ovu knjigu, a to je da se fotografira ispred svoje rodne kuće na otoku Prviću. Nažalost, u tome nije uspio, no ostavio nam je neprocjenjivo djelo i jedinstvenu životnu priču o nama svima poznatom »legendarnom direktoru«, kazao je Jusup.


Kćer i supruga pokojnog Antića s Nedjeljkom Jusupom