Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šime Erlić

Predsjednik zadarskog HDZ-a opoziciju prozvao za nasilno izglasavanje

Autor: Marina Vlakić

03.01.2023. 11:35
Predsjednik zadarskog HDZ-a opoziciju prozvao za nasilno izglasavanje


Situacija oko proračuna Grada Zadra za 2023. godinu sve je napetija. Nakon što je vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, naprasno prekinuo konferenciju za medije gradonačelnika Branka Dukića, priopćenjem se oglasio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Šime Erlić. Za naš je list pojasnio zašto je reagirao na ponašanje oporbe i svojevrsni rat priopćenjima, osobito na opasnu situaciju koja prijeti Zadru obustavom svih projekata.


– Nesložna oporba u zadnjih godinu i pol dana pokazala je da se ne snalazi, da nema jasnu ideju niti prijedloge za razvoj grada, a da su prvaci svijeta u ‘kako ne može’, ucjenama i opstrukciji. Mislim da nikako nije vrijeme za to, jer većina hrvatskih gradova trenutno radi punom parom i koristi nikad veće prilike koje kao država imamo. Zadar tu mora biti predvodnik, a ne onaj koji se ‘šlepa’ za ostalima. U interesu Zadra je da svi skupa sada zapnemo najviše što možemo da Zadar iskoristi sve što može i da napravimo dodatni iskorak. Tu nemamo vremena za čekanje. Znam da Zadar to može i imamo znanja iskoristiti sve što nam se razvojno sada pruža, od nikad većih EU sredstava, pa do nikad bolje sezone koja se već sad nazire, a koju će ulazak u eurozonu i Schengen sigurno dodatno pospješiti, poručuje Erlić.


Namjerno sabotirali gradski proračun


Podsjeća kako su SDP, Akcija mladih i Nezavisna lista Enija Meštrovića nasilnim izglasavanjem amandmana namjerno i svjesno sabotirali gradski proračun i učinili ga nezakonitim.
– Jasno im je objašnjeno te su upozoreni i od strane gradonačelnika i od stručnih službi što znači ako se tako nestručno formulirani amandmani prisilno izglasaju da će proračun time postati nezakonit i neprovediv. U dobroj vjeri još su jednom pozvani ovaj tjedan na razgovor s ciljem da povuku samo one amandmane koji su nezakoniti, međutim, oni su odbili doći na sastanak na koji ih je pozvao gradonačelnik. Došao je Rubeša koji je, po svom ustaljenom običaju, samo želio uzrokovati nered. Danas su svi klubovi vijećnika ponovno pozvani od strane gradonačelnika s rokom od osam dana za uklanjanje nezakonitosti iz proračuna čime je gradonačelnik Dukić pokazao maksimum nastojanja da se situacija s proračunom razriješi, poručio je Erlić, upozoravajući kako u situaciji kada su mu na raspolaganju sredstva europskih fondova, Zadar ne smije stati.


Zadar rekorder u povlačenju EU sredstava


Naime, Erlić kao državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iz prve ruke zna koliko je Zadar povukao EU sredstava za projekte razvoja grada. Još 2019. bio je rekorder u povlačenju sredstava, a godinu dana kasnije s rastom povučenih sredstava za 55,1 milijuna kuna za razdoblje od 2017. do 2020., također je bio prvi.


Erlić stoga napominje kako Zadar mora nastaviti s razvojnim projektima te iskoristiti položaj jednog od najuspješnijih gradova u povlačenju novca iz EU fondova, zamjerajući oporbi stagnaciju do koje su doveli svojom neozbiljnošću. Jer Zadar se može pohvaliti činjenicom da je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su otvorili Odsjek za EU fondove, čime su i ubrzali postupak povlačenja europskih sredstava i realizaciju desetina kapitalnih projekata.