Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Počeo Tjedan psihologije

Predavanjem prof. Vere Ćubela Adorić obilježen Svjetski dan socijalne pravde

Autor: Doria Kolanović

20.02.2023. 20:43
Predavanjem prof. Vere Ćubela Adorić obilježen Svjetski dan socijalne pravde


Početak Tjedna psihologije ove se godine poklopio s obilježavanjem Svjetskog dana socijalne pravde, a prigodno predavanje u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održala je izvanredna profesorica dr. sc. Vera Ćubela Adorić pod naslovom »Tko, kada, kako i zašto mari za pravednost?«


– S obzirom na zanimljivost tema koje se obrađuju, ni tri tjedna psihologije nije dosta. Pozdravljamo sve aktivnosti Odjela za psihologiju, pa tako i Tjedan psihologije kojim Odjel izlazi iz okvira Sveučilišta u zajednicu i promovira psihologiju, ne samo među učenicima osnovnih i srednjih škola, već i u širu društvenu zajednicu. Nastojat ćemo da uvijek bude prisutna svijest o važnosti socijalne pravde i da svaku godišnjicu slavimo u dobrom raspoloženju bez negativnih tema i događaja koji su se u međuvremenu dogodili, rekla je izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić – Nižić, prorektorica za studije i studente.


– Cilj obilježavanja ovog dana jest poticanje dijaloga o socijalnog pravdi između različitih aktera. Ovim područjem se bavim prilično dugo, a kad sam razmišljala o čemu bih danas pričala, sjetila sam se svih svojih muka u svladavanju širokog područja kao što je područje socijalne pravde, čak i ako gledamo samo psihologijska tumačenja i istraživanja, posebice u onom razdoblju kad se malo teže dolazilo do relevantne literature. Danas je puno lakše doći do literature, ali nisam sigurna da se lakše snaći u obilju literature i u različitim domenama pravde, kazala je Ćubela Adorić i ukazala na kompleksnost i širinu relevantnih spoznaja u području distributivne, proceduralne, retributivne i restorativne pravde.

U fokusu predavanja bile su i spoznaje o individualnim razlikama u osjetljivosti na nepravdu i sustavu različitih vjerovanja o pravednosti, a Ćubela Adorić objasnila je o čemu zapravo govorimo kad govorimo o pravdi, što se percipira kao pravedno i nepravedno u različitim okolnostima i na čemu se temelji prosudba pojedinca o pravednosti ili nepravednosti nekog događaja ili situacije.


– O pravdi možemo govoriti kad netko, pojedinac ili skupina, dobije ono što zaslužuje ili na što ima pravo temeljem svojih postupaka, kazala je profesorica i dodala kako je to vrlo općenito radno određenje.