Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

ODUŠEVLJAJU POSJETITELJE

Pravi mamac za turiste: Cerovačke špilje oduzimaju dah!

Autor: Portal ZL

04.09.2023. 16:45
Pravi mamac za turiste: Cerovačke špilje oduzimaju dah!

Foto: NP PLITVIČKA JEZERACerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode »Velebit«, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Nalaze se samo 4 km od Gračaca, u pravcu Knina. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Špilje su otkrivene 1913. godine prilikom trasiranja i izgradnje željezničke pruge Zagreb – Split. Otkrio ih je i pokrenuo prvu zaštitu nad njima inž. Nikola Turkalj, jedan od projektanata i graditelja ličke pruge. Nazvane su po najbližoj željezničkoj postaji – Cerovcu. Gornja špilja nalazi se iznad željezničke pruge, na nadmorskoj visini od 671 m, dok se Donja špilja nalazi ispod pruge na nadmorskoj visini od 624 m.


Uz brojne arheološke ostatke iz željeznog doba (ulomci keramičkih posuda, uporabni predmeti od bronce, kosti i kamena) u špiljama je otkrivena i fosilna ljudska kost, te koštana šila i kremeno strugalo u Dvorani paleolitskog lovca koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od vremena mlađeg paleolitika. Ove špilje su također jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se ovdje mogu i danas vidjeti tragovi »brušenja« medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Ostaci špiljskog medvjeda u Cerovačkim špiljama čine gotovo 99% paleontoloških nalaza, dok se ostali ostaci odnose na mrkog medvjeda, špiljskog lava, konja, jelena, divokozu i kunu.


Voda svojim stalnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Stalagmiti, stalaktiti, stalagnati…pojavljuju se u raznim oblicima koje samo naša mašta može ograničiti. Koračajući Cerovačkim špiljama tako ćete naići na Kamene svatove, Djeda Mraza, Gospu, Regoča… Koje tajne krije Dvorana paleolitskog lovca? Krije li se u Kristalnoj dvorani blago? To su samo neka od pitanja koja čekaju na odgovore. Temperatura u špiljama se tijekom cijele godine kreće između 5 i 8 °C stoga preporučamo topliju odjeću i udobne cipele.


Foto: NP PLITVIČKA JEZERA


Foto: NP PLITVIČKA JEZERA