Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Upoznaj svoj grad

Povodom svete Stošije besplatan razgled Zadra s vodičima

Autor: Zadarski list

14.01.2023. 13:04
Povodom svete Stošije besplatan razgled Zadra s vodičima

Foto: PixabayGrad Zadar slavi blagdan svete Anastazije, odnosno Stošije, jedne od četvero zadarskih zaštitnika, učenice i sljedbenice sv. Krševana koja je umrla mučeničkom smrću. Grad Biograd na Moru dan svete Stošije slavi i kao dan Grada, jer je ona i njihova nebeska zaštitnica. Dio je to neraskidive veze ova dva naša povijesna grada.


Sveta Anastazija, spaljena zbog svoje vjere u antičkom Sirmiumu, danas Sremska Mitrovica, podjednako je slavljena i omiljena i među katolicima i pravoslavnim kršćanima. Zbog korištenja različitih kalendara, većina pravoslavnih vjernika je svetu Anastaziju proslavila već 4. siječnja što odgovara 22. prosincu po julijanskom kalendaru.


Što onda objedinjuje cijelu Hrvatsku u proslavi 15. siječnja? Na 15. siječnja 1992. su članice Europske zajednice, danas Europske unije, priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu i neovisnu državu. U spomen na taj povijesni događaj Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (krovna nacionalna organizacija turističkih vodiča) već godinama organizira besplatna vođenja za građane širom RH u isto vrijeme – 12:00 sati kako bi podsjetili i poučili naše ljude o našoj baštini i to pod motom ‘Upoznaj svoju zemlju’. Unatoč činjenici da je upravo u tijeku izmjena Pravilnika o zaštićenim lokalitetima po zahtjevu Europske komisije, jednog od tijela Europske unije, na inicijativu ZDTVH ove godine 15. siječnja će se održati vođenja na 51 lokacije!
Udruga turističkih vodiča Zadra – “Donat’ slavi 20 godina djelovanja tijekom kojih je organizirala mnogobrojna besplatna vođenja povodom Dana Grada Zadra, na Međunarodni dan turističkih vodiča ili upravo u sklopu projekta ZDTVH ‘Upoznaj svoju zemlju’. Organizirane su tijekom godina i mnogobrojne edukacije za članove Udruge. Također UTVZD je, posebno za vrijeme mandata Nenada Marčine, najdugovječnijeg predsjednika Udruge, organizirala dvadesetak tribina/predavanja kako za vodiče tako i za širu javnost o značajnim temama iz kulture i turizma Zadarske županije, uvijek surađujući s lokalnim turističkim zajednicama, kulturnim institucijama i drugim dionicima.


Posebnu suradnju UTVZD ima s direktoricom TZ Grada Nina gđom. Marijom Dejanović koja je i sama licencirani vodič te rado prenosi kolegama svoje znanje o kraljevskom gradu Ninu i svojim iskustvom podupire rad Udruge, pa tako i ove godine 15. siječnja TZ Grada Nina #visitnin u sklopu inicijative ZDTVH ‘Upoznaj svoju zemlju’ sudjeluje s Udrugom turističkih vodiča Zadar – “Donat” u pripremi i organizaciji besplatnog vođenja u Ninu. Članovi UTVZD će 15. siječnja voditi grad Zadar, ali i Benkovac i Biograd – iako prijedlog Pravilnika o lokalitetima predviđa tek njima bliske arheološke lokalitete Asseriu i Crkvinu kao mjesta gdje se vodi isključivo uz odgovarajuću licencu.


U prijedlogu pravilnika je i Pag izgubio status zaštićenog lokaliteta, no TZ Grada Paga također organizira razgled s jedinim, ali vrhunskim lokalnim vodičem u Pagu – Brankom Matom Donadićem.


Udruga turističkih vodiča Zadra – “Donat” dostojno slavi 15. siječnja i obilježava zaštitnicu grada Zadra svetu Stošiju, Dan Grada Biograda, obljetnicu međunarodnog priznanja RH te 20 godina svoga djelovanja.


Pridružite se vodičima koji besplatno vode ove nedjelje pod motom Upoznaj svoju zemlju, podijelite i vi s njima svoje priče. Ako slučajno ne stignete ove nedjelje, ne brinite – biti će još slavljeničkih/obljetničkih vođenja i događanja pa samo obratite pažnju na objave Udruge turističkih vodiča Zadra – “Donat” u medijima i na društvenim mrežama! #zadartouristguides