Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Razbijena stakla

Prostor bivšeg HAK-a i dalje ruglo na Relji i trn u oku građana

Autor: Nikolina Lucić

04.01.2023. 11:07
Prostor bivšeg HAK-a i dalje ruglo na Relji i trn u oku građana

Foto: Arif SitnicaBivši HAK-ov prostor na Relji, koje već godinama zjapi napušten, a postao je kamen spoticanja otkad je pitanje njegove prodaje prvi put došlo na Gradsko vijeće. Nekretnina u vlasništvu Grada u nekoliko je navrata neuspješno pokušana prodati, tako da će gradske vijećnike to pitanje dočekati i u ovoj godini. Nakon što je HAK iselio, stari je i dotrajali prostor nastavio propadati, a prošle je godine u zapuštenim prostorijama buknuo i požar, što je naljutilo ionako već ogorčene stanare okolnih zgrada. Prostor je dugo trn u oku lokalnoj zajednici, koja jedva čeka njegovu prodaju i rušenje. Postao je leglo štakora i mačaka, a mještani su zabrinuti i za svoje zdravlje, jer je krovište građeno od azbestne trnite, a ovih je dana oronuli prostor osvanuo i razbijenih stakala.


Upoznati sa stanjem


Nakon što je primijećeno da su razbijena prozorska stakla skladišta koje gleda na Zrinsko-frankopansku ulicu, kontaktirali smo UO za upravljanje gradskom imovinom, odakle su nam potvrdili kako su uvidom svojih djelatnika upoznati sa stanjem prostora.


– Grad Zadar preko svog Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom nije zaprimio pritužbu građana, međutim, isti problem se obvezujemo sanirati u što skorijem roku koji podrazumijeva pozitivnu odluku o raspodjeli sredstava za usluge tekućeg održavanja stambenih i poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Grad Zadar je kao vlasnik u svim prilikama održavao vlastitu imovinu u korist svih građana Zadra te će i u ovom slučaju nastaviti u istom smjeru, poručili su iz UO-a i dodali kako je Grad Zadar u nekoliko slučajeva postupao s namjerom da zaštiti građane od moguće ugroze pa je tako od strane Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom sanirano krovište opožarene zgrade, te su naknadno očišćeni ostaci požara.


Revalorizacija elaborata
– Također na raspolaganju smo građanima za sve ostale upite i prijave u vezi poslovnog prostora koji bi mogao dovesti do neugodnosti, poručili su iz UO-a.


Upitali smo ih i kada bi prijedlog prodaje bivšeg HAK-a mogao ponovno doći na dnevni red. Odgovorili su nam kako to nije u njihovoj nadležnosti te kako, osim inicijalnog pisma namjere, UO nije zaprimio nove upite potencijalnih kupaca.


– No, zbog proteka vremena od izrade procijenjenih elaborata, potrebno je izvršiti revalorizaciju istih, dodali su iz UO-a.


Preostaje nam stoga jedino čekati kako će se rasplesti saga oko prodaje bivšeg HAK-a, kao i vidjeti kada će UO za gospodarenje gradskom imovinom krenuti sa sanacijom vandaliziranog prostora.