Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

DOVRŠEN PROJEKT

Postavljena solarna elektrana zadovoljit će 80 posto potreba Veletržnice

Autor: Marina Vlakić

07.06.2023. 17:35
Postavljena solarna elektrana zadovoljit će 80 posto potreba Veletržnice

Foto: Luka JeličićZa desetak dana Tržnica Zadar trebala bi dobiti građevinsku dozvolu za solarnu elektranu na zgradi Veletržnice. Direktor ove gradske tvrtke, Tomislav Letinić, kaže kako će im ovaj projekt donijeti značajne uštede u potrošnji električne energije, a posebno su zadovoljni dovršetkom elektrane uoči glavne turističke sezone kada i imaju najviše posla.


– Sve smo dovršili i postavili panele te još samo čekamo dozvolu i uključujemo solarnu elektranu. Važan je ovo događaj za našu tvrtku jer ćemo imati velikih ušteda električne struje na ovom velikom objektu koji je imao znatnu potrošnju, osobito ljeti kada se najviše radi, ističe Letinić.


Riječ je projektu za koju je gradska tvrtka dobila bespovratna sredstva i realizirala ga putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, odnosno Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije za koji su dobili maksimalnih 40 posto sredstava, odnosno nešto više od 80.000 kuna, a investicija je vrijedna oko 26.544 eura ili 200.000 kuna.


Foto: Mate Komina


Snaga 28 kilovata
Riječ je o solarnoj elektrani od 28 kilovata koja će proizvoditi 37.000 kilovatsati godišnje i zadovoljiti čak 80 posto potreba Veletržnice. To je, ističe direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić, jedan od rijetko postignutih maksimuma kada su solarne elektrane u pitanju, a ovakav im je rezultat omogućen povećim mjestom za postavljanje solara na krovu objekta.


– Na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti javili smo se u ožujku prošle godine prijavljujući projekt izgradnje sunčane elektrane na zgradi Veletržnice. Maksimalno smo iskoristili površinu krova i uspjeli projektirati solarnu elektranu odgovarajuće snage za ovaj objekt. Rezultati natječaja objavljeni su početkom godine kada smo i dobili obavijest da smo prošli na natječaju, a uz sredstva Fonda od 10.617 eura, Tržnica će za elektranu osigurati oko 15.926 eura, kaže Letinić.


Naime, ušteda električne energije Tržnici Zadar ujedno će donijeti i prihode još veće od prošlogodišnjih kada su imali dobit od 19.908 eura (150.000 kuna). Zahvaljujući tome Tržnica Zadar osigurala je sredstva za još jedan projekt koji će pridonijeti kvalitetnijem radu njihovih tržnica.


Foto: Luka Jeličić


Zadovoljni poslovanjem


Riječ je o nabavci dvaju kioska u kojima će u dva gradska kvarta (BilI brig i Maslina), biti otvorene ribarnice koje će građanima omogućiti kupnju svježe i smrznute ribe i morskih plodova kako ne bi morali dolaziti do Poluotoka.


Letinić napominje da su sredstva osigurana u suradnji s Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra, nakon što su aplicirali na natječaj Lokalna akcijska grupa u ribarstvu »Plodovi mora«. Riječ je o mjeri »Skraćivanje lanca opskrbe, plasman ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture te jačanje pozicije ribarskog sektora« kojoj je cilj svježu ribu što prije dopremiti do kupaca.


– Ovi kiosci-ribarnice opremljeni su sa svim potrebnim aparatima i namještajem jer nastojimo poboljšati ponudu na ove dvije male tržnice izvan Poluotoka. Svaki kiosk vrijedi 200.000 kuna, od čega smo dali 100.000 kuna za kiosk, a ostalo za opremu. Stoga zaista mogu reći da smo zadovoljni ovim projektima, kao i rezultatima poslovanja u prošloj godini s obzirom na sva poskupljenja koja su krenula na proljeće i trajala sve do listopada, zaključuje Letinić.


Foto: Luka Jeličić