ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

VIDI SE KRAJ PROJEKTA

CGO Biljane Donje u rujnu kreće s probnim radom

Autor: Goran Šimunov

07.06.2023. 15:55
CGO Biljane Donje u rujnu kreće s probnim radom

Foto: CGO BILJANE DONJECentar za gospodarenje otpadom (CGO) Biljane Donje trebao bi s probnim radom započeti u rujnu ove godine. Probni rad ovog županijskog centra trajao bi pola godine, a kroz cijelo to razdoblje probnim radom bi upravljao konzorcij iz Slovenije, Riko, koji je CGO i projektirao i koji izvodi radove na njegovoj izgradnji. Predviđeno je da se tjekom probnog razdoblja utvrde sve eventualne manjkavosti u radu te ih se otkloni, kazala nam je jučer Ljiljana Jurjević, prof., voditeljica samostalne radne jedinice Unaprjeđenje sustava tvrtke Eko iz Zadra, koja vodi projekt ovog centra. Na površini od čak 46 hektara centar se šočeo graditi prije nepune četiri godine.


EU sufinanciranje


Projekt Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 87,2 milijuna eura (657 milijuna kuna), sufinancira se sredstvima EU-a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u maksimalnom iznosu do 370.816.907,39 kuna (76,265%), nacionalni udio iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u maksimalnom iznosu do 66.782.031,42 kuna (13,735%), dok lokalni udio (Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija) iznosi 48.621.792,08 kuna (10%).


Konzorcij Riko je još prije godinu dana podnio službeni zahtjev za povećanje cijene i to zbog utjecaja pandemije i rata u Ukrajini na različite troškove. Hrvatska Vlada i Fond za zaštitu okoliša taj su im zahtjev odobrili, tako da Riko investitoru isporučuje mjesečne tzv. situacije, a tek će se nakon ispostave svih situacija znati za koliko je premašen ugovoreni iznos. Eko Zadar do kraja ove godine smije za izgradnju CGO-a trošiti novac koji dobiva iz ovog programa EU-a.
CGO Biljane Donje koristit će koncept mehaničko-biološke obrade (MBO) otpada koji se razvio kao posljedica nastojanja da se reducira količina biorazgradivog otpada koji se do sada obično odlagao u odlagalištima otpada te da se sustavom automatske separacije omogući povrat korisnih sirovina iz otpada.


– Postrojenje MBO-a, koje je daleko najskuplji dio cijelog projekta, već dva mjeseca se ugrađuje u Centar, a procjenjuje se kako će stručnjacima iz Turske i Italije trebati još oko dva mjeseca da završe njegovu ugradnju, govori Jurjević.


Foto: CGO BILJANE DONJE


Zaposlena dva nova inženjera


Ulazni materijal u postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada predstavlja miješani komunalni otpad, preostao nakon primarne selekcije ukupno proizvedenog miješanog komunalnog otpada, dio zaprimljene količine neopasnog proizvodnog otpada te prikupljeni otpad iz vrtova i parkova. Ovaj se otpad, pri prijemu u MBO postrojenje, ovisno o vrsti, ubacuje u jednu od predviđenih namjenskih prihvatnih prostora, jama.


U iščekivanju početka probnog rada tvrtka Eko provela je natječaje za popunjavanje stručnih radnih mjesta u CGO-u koji se zasad pokazao relativno uspješnim.


– Bili smo u strahu hoće li se na naš natječaj uopće javiti osobe odgovarajuće struke s obzirom na to da im ne možemo ponuditi iznose plaća koje mogu dobiti u privatnom sektoru. Zaposlili smo tako dvije osobe strojarske struke s najmanje pet godina radnog iskustva, voditelja održavanja i inženjera u održavanju, kao i dvoje strojarskih tehničara, priča voditeljica ove radne jedinice u Eku koja očekuje kako će u CGO-u raditi više od 80 ljudi odnosno četiri puta više nego sada.


Na prostoru CGO-a već su, uz postrojenje za MBO tehnologiju, izgrađene zgrade za upravu, natkriveno skladište, transportni centar, benzinska pumpa, odlagalište inertnog otpada, i ono najveće, odlagalište za neopasni otpad.


Foto: LUKA JELIČIĆ