Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Protiv neodgovornog ponašanja

Postavljena i druga kamera za nadzor divljih odlagališta otpada

Autor: Vanja Mirčeta

06.01.2023. 12:36
Postavljena i druga kamera za nadzor divljih odlagališta otpada

Foto: Ilustracija - Općina Poličnik/Grad ZadarKao posljedica sveprisutne gradnje i masovnog turizma problem s divljim odlagalištima otpada postaje sve veći i veći. Ovo je jedna od rijetkih tema oko koje nema suprostavljenih strana u Gradskom vijeću. Problem naravno nije od jučer, ali iz Gradske uprave pokušavaju mu doskočiti na razne načine. Iako su takvi slučajevi veliki problem jer se počinitelji rijetko uhvate na djelu, a uvođenje strožih kazni priječe zakonski okviri, pozitivnih pomaka ima. Tako je u sklopu svojih redovnih aktivnosti vezanih uz ovu problematiku gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša između ostalog u prosincu 2022. godine u Gradskoj vijećnici organizirao javnu tribinu o gospodarenju otpadom, a postavljaju se i kamere za nadzor pojedinih lokacija divljih odlagališta.


Informativno-edukativne aktivnosti


– Tribina je bila namijenjena svim zainteresiranim građanima, a njezina svrha bila je educiranje i informiranje građana o gospodarenju otpadom, odgovornom postupanju s komunalnim otpadom te upoznavanje sa zakonskim propisima i obvezama. Predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura, stručnjakinja u području gospodarenja otpadom s Veleučilišta Velika Gorica, istaknuo je Hrvoje Šarić, zamjenik pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.


Grad Zadar kontinuirano provodi informativno-edukativne aktivnosti kojima se nastoji utjecati na razinu svijesti građana o pravilnom postupanju s otpadom te će s tim nastaviti i u budućnosti, ali osim toga na ovaj sve veći ekološki problem reagiraju i konkretnim rješenjima.
– Koncem 2022. godine postavljena je kamera za nadzor divljih odlagališta uz Put kotarskih serdara. To je druga u nizu kamera za nadzor divljih odlagališta, prva je postavljena u uvali Bregdetti. Kamera funkcionira na solarno napajanje te snima spomenutu lokaciju 24 sata. Ima mogućnost snimanja registarskih oznaka prekršitelja, te na ovakav način možemo lakše otkriti, pronaći i sankcionirati počinitelja, istaknuo je Šarić.


Zbrinjavanje azbestnog otpada


Osim nadzorne kamere, Odsjek za zaštitu okoliša gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša tu ne staje, te su nedavno po nalogu inspektorata s divljeg odlagališta na otoku Silbi uklonili, odnosno zbrinuli nepropisno odbačeni građevinski otpad koji sadrži azbest, a to je samo dio njihovih aktivnosti koje će se realizirati i tijekom ove godine.


Kako bi se stanovništvo potaknulo na čuvanje okoliša Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je sustav ELOO, odnosno Evidenciju lokacija odbačenog otpada. Lokacije divljih odlagališta mogu prijaviti i građani, a komunalni redari su dužni ispitati svaku prijavu. Na ovaj način svaki građanin može doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice. Kako su na javnom pregledniku dostupne informacije o odbačenom otpadu na lokaciji, prijavama građana i uklonjenom otpadu, ovim informacijskim sustavom Ministarstvo je osiguralo u okviru svoje nadležnosti redovitu objavu informacija o okolišu. Bez obzira na inicijative, nesavjesni pojedinci i dalje ostavljaju otpad na divljim odlagalištima koji truje tlo, a samim time i stanovnike kako Zadarske županije, tako i cijelog područja RH. Nadajmo se da će se u bližoj budućnosti takva neodgovorna ponašanja prestati, odnosno u skladu sa zakonskim propisima adekvatno kazniti.