Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

RASPISANI NATJEČAJI

'Postani policajac/policajka': U okviru kampanje jučer na Višnjiku počeli Dani otvorenih vrata

Autor: Đurđa Baljak

12.05.2023. 16:22
'Postani policajac/policajka': U okviru kampanje jučer na Višnjiku počeli Dani otvorenih vrata

Foto: Đurđa BaljakMinistarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2023./2024. godini i natječaj za upis u 3. razred Policijske škole Josip Jović. Kako bi građanima približili policijski poziv, Policijska uprava zadarska je jučer u okviru kampanje »Postani policajac/policajka« organizirala Dane otvorenih vrata u Športskom centru Višnjik. Povodom toga Anton Dražina, načelnik Policijske uprave zadarske, poručio je kako je cilj ove kampanje upoznati učenike i ostale posjetitelje s policijskim poslom.


Uvjeti upisa


– S našim Danom otvorenih vrata kulminira naša kampanja. Naime, djelatnici su posjetili 52 škole u Zadarskoj županiji te su kroz predavanja uputili u policijski posao oko 1.200 učenika, a danas će završiti s prezentacijom vještina, sposobnosti i opreme, kazao je Dražina, i napomenuo kako ovakve aktivnosti uspješno provode dugi niz godina.


– Svake godine prosječno imamo tridesetak učenika s područja Zadarske županije koji upisuju smjer za zanimanje policajca. Pored toga, od prije dvije godine srednjoškolsko obrazovanje upisuju učenici 3. razreda na Policijsku akademiju, kazao je Dražina, dok je Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju u Policijskoj upravi Zadar, kazala nešto više o natječajima koje provode ove godine.
– Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija raspisali su dva natječaja, jedan za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajca ili policajke te jedan natječaj za upis učenika u 3. razred srednje škole na Policijskoj školi Josip Jović. Također, upisuje se i 25 pravosudnih policajaca koji će se školovati na srednjoj policijskoj školi. Uvjet za prekvalifikaciju odraslih je da nisu stariji 28 godina do početka nastave u rujnu ove godine. Mogu imati završeno trogodišnje ili četverogodišnje zanimanje. S druge strane, uvjet kod učenika ili učenica, koji žele upisati 3. razred srednje škole na Policijskoj školi Josip Jovićaje da su mlađi od 19 godina i da završavaju drugi razred škole koja je u četverogodišnjem trajanju, da imaju uzorno vladanje i da su najmanje postigli dobar uspjeh tijekom prva dva razreda, objasnila je Marić i dodala kako je svim polaznicima tijekom školovanja osiguran smještaj, prehrana, oprema i mjesečna novčana naknada.


Foto: Đurđa Baljak


Čeka ih siguran posao


Nakon završetka školovanja čeka ih siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Također, profesionalnim sportašima nude podršku u vidu dodatne prehrane, mogućnosti treniranja u sportskim klubovima i odlascima na natjecanje.


Proveli su aktivnosti koje su primarno bile namijenjene mlađim osobama koje žele postati policajci, dok su svi zainteresirani mogli isprobati i postavljeni poligon te tako provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu, a susreli su se i s policijskim psima. Posjetitelji su imali priliku vidjeti pokaznu vježbu demo tima pripadnika Interventne jedinice policije, pokaznu vježbu pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Pored toga, bili su postavljeni i edukativni postavi na kojima su se posjetitelji mogli upoznati sa svim rodovima policije te opreme i tehnikom koju koriste (temeljena, prometna, pomorska, granička policija, protueksplozijska zaštita …), dok su policijski službenici kriminalističke policije prezentirali okupljenima metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova.


Kriminalistički tehničar, Željko Mitrović, predstavio nam je koju to sve opremu koriste prilikom posla.


– Oprema za kriminalističke tehničare pri istraživanju kaznenih djela, na primjer provala ili ubojstva, uključuje uređaje za snimanje, fotografiranje i tako dalje. Za uzimanje otisaka koristimo magnetne praškove u različitim bojama, ovisno o tome je li podloga okomita ili vodoravna. Za okomite podloge koristimo razne četkice, dok za tragove u prašini koristimo elektrostatički podizač tako što uređaj spojimo na struju i onda on fiksira čestice prašine na podlogu i fotografira tragove, objasnio nam je kriminalistički tehničar Mitrović te dodao kako često pronađu otiske zato što ih počinitelji nerijetko zaborave prikriti u žurbi. Međutim, nekad ne mogu tek tako lako uzeti otiske jer nije svaka podloga podesna.


Oprema za pirotehničara


Policijski službenik iz Prometne postaje, Milorad Verunica, približio nam je opremu koja se koristi prilikom prometnih nesreća.


– Oprema koju krim tehničar koristi prilikom prometnih nesreća uključuje uređaj za mjerenje brzine, povećalo za pronalazak tragova, opremu za označavanje mjesta nesreće, smjer kretanja, mjesto udara vozila, mjesto kontakta i tako dalje, ali i kolica za mjerenje tragova vozila, objasnio je Verunica.


Imali smo priliku vidjeti i opremu koju koriste pirotehničari, a o tome nam je nešto više rekao policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu, Eugen Tissauer.


– Izložena je osnovna oprema za zaštitu pirotehničara, od pancirke, kacige i tako dalje. Pored toga, tu je i detektor metala i ogledalo, a koji se redovito koriste u svakodnevnom radu. Možete vidjeti i vodeni top u kojeg se stavljaju vodene kapsule prilikom uništavanja određenih naprava, ali naravno, u kontroliranim uvjetima. Nadalje, tu su i osnovni alati vezani uz struju i elektrotehniku, ali i alati za savladavanje prepreka prilikom ulaska u neke prostorije, kazao je Tissauer i objasnio kako funkcionira uređaj za elektronsku aktivaciju eksploziva na struju.


– Uređaj funkcionira tako što se prvo napuni do određene frekvencije i potom se spoji prilikom uništavanja s našim eksplozivom na daljinu. Tako, primjerice, uništavamo sredstva iz daljine u nekim zgradama i slično. Ovo je samo jedan primjer, postoji više modela sličnih uređaja, pa tako imamo i primjer ručnog uređaja na navijanje, kazao je te dodao kako otkrivaju o kojoj se vrsti eksploziva radi uzimajući bris s maramicama natopljenim različitim sredstvima koja reagiraju na različite tvari, objasnio je Tissauer te zaključio kako na zadarskom području, srećom, nema terorističkih postavljanja eksplozivnih naprava tako da u svom radu uglavnom pregledavaju detektorom metala ili ogledalima štićene osobe ili, pak, uništavaju eksplozivne predmete koje pronađu građani.


Foto: Đurđa Baljak