Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Vijećnica MOST-a.

Popić: Prošle godine u Zadarskoj županiji najmanje 13-ero djece pokušalo suicid

Autor: Marina Šaponja

04.07.2023. 19:29
Popić: Prošle godine u Zadarskoj županiji najmanje 13-ero djece pokušalo suicid

Foto: Arif Sitnica/Luka JeličićZbog povećanog broja suicida i pokušaja suicida među mladima i tinejdžerima, u zadarskoj Općoj bolnici trebala bi se napraviti soba gdje bi se se zbrinjavala djeca i mladi i gdje bi im se mogla pružiti pomoć odmah. Osim u Zagrebu, trenutno ne postoji mjesto, ustanova, za liječenje djece sa psihičkim problemima i poremećajima, izjavila je na nedavnoj Županijskoj skupštini Željana Popić, vijećnica MOST-a.


Njezina inicijativa, nažalost, zbog sve većih crnih brojki među djecom i mladima te pokušaja da im se pomogne, dakako, odmah je naišla na odobravanje župana Božidara Longina koji je istaknuo kako ima njegovu podršku.


Crne brojke


A na crne brojke i na ne odviše pozitivne prognoze, vijećnica Popić, inače učiteljica razredne nastave upozorava jer je, kaže, radeći s djecom primijetila razne devijacije u njihovom ponašanju pa tako i pokazivanje agresije kako prema sebi, tako i prema drugim učenicima.
– Svoje ‘upletanje’ u politiku sam shvatila kao jedinu mogućnost da javnosti i odgovornima skrenem pozornost na ovu temu, jer politika treba biti na korist zajednici, istaknula je Popić.


Surađivala je i sa Centrom za socijalnu skrb kao vanjski suradnik pa se i na taj način susretala s mladima koji su imali suicidalne misli i višestruke pokušaje suicida.


U cijeloj Dalmaciji uopće ne postoji nikakav odjel ili bilo kakva druga ustanova za stacionarno liječenje djece s problemima samoranjavanja, pokušaja suicida i ostalih psihičkih poremećaja, što je, smatra Popić, krajnje neodgovorno i neprihvatljivo.


– Prema najnovijim statističkim izvještajima Ministarstva unutarnjih poslova, broj izvršenih suicida djece i mladih do 25 godina, prošle godine povećao se s 25 na 38, što je porast od 52 posto. Ustanove koje liječe djecu s psihičkim bolestima bilježe porast od minimalno 30 posto u većini dijagnostičkih odrednica, a upravo najviše u pokušajima suicida, samoozljeđivanju, ovisnosti, autoagresiji, poremećajima prehrane te nasilju, kako prema sebi, tako i prema okolini. Sve su niže dobne granice za prvu zapaljenu cigaretu, joint i stupanje u spolni odnos. Povećava se postotak svih ovisnosti među mladima, posebno opasnog konzumiranja droge, alkohola, a tu je još i pušenje, uz pretilost, konzumaciju energetskih pića, vršnjačko nasilje, samoozlijeđivanje, smetnje u ponašanju, ranije napuštanje škole, upozorila je Popić.


Nedostaje 100 dječjih prihiijatara


U Hrvatskoj je i manjak jasnih preventivnih programa, ako ih ima, nema ih tko raditi jer nema dovoljno stručnjaka, budući da u ovom trenutku nedostaje najmanje 100 dječjih psihijatara. Nedostaje ustanova i domova za socijalnu skrb gdje se primarno trebaju upućivati djeca sa smetnjama u ponašajnom smislu, a ne na psihijatriju.


– Nema ustanova za forenzičko zbrinjavanje djece i mladih koji su izvršitelji niza prekršajnih ili kaznenih djela. Nema ustanova specijaliziranih za liječenje mladih od ovisnosti, poremećaja prehrane i slično, a ako ipak postoje nekakve ustanove za zbrinjavanje mladih, one rade u potpuno neadekvatnim uvjetima ili nemaju dovoljno kadra, ističe Popić.


U Poliklinici OB Zadar, prema njezinim saznanjima, postoji ambulanta koja je odvojena od ostalih psihijatrijskih ordinacija. Mjesečno se obavi 40 pregleda te 35 do 40 psihoterapija. I to je za svaku pohvalu, međutim, dr. Boris Škifić, voditelj Odjela psihijatrije, navodi: » Ranije smo u Zagreb slali 6 do 10 pacijenata, no nedavno je bila situacija kada se u samo 5 dana poslalo 6 pacijenata.« Na istom tom Odjelu psihijatrije postoje 24 bolesnička kreveta smještena u 7 soba.


– Na službenim stranicama OB Zadar, Odjela psihijatrije, sam našla podatak kako djecu i adolescente do 18-te godine starosti koji zahtjevaju bolničku skrb i diferentno psihijatrijsko liječenje upućuju u specijalizirane ustanove za liječenje psihičkih poremećaja djece i mladih u Zagrebu. Prema mojim saznanjima prošlu godinu je samo u Zadarskoj županiji suicid pokušalo najmanje 13-ero djece. Iz svega je vidljivo kako se stanje značajno pogoršava nakon pandemije za oko 35 do 40%, a najviše su zahvaćeni srednjoškolci u dobi između 15, 16, odnosno 17 godina, naglasila je Popić, izarzivši nadu kako će u dogledno vrijeme i zadarska Opća bolnica dobiti barem jednu sobu za potrebe liječenja mladih.


Za kraj je napomenula kako joj je cilj potaknuti na provođenje konkretnih preventivnih programa jer je u konačnici jeftinije i bolje spriječiti nego liječiti…