Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ISPOŠTOVALI AMANDMAN

Grad plaća najam stanova roditeljima teško bolesne djece

Autor: Marina Vlakić

17.05.2023. 14:40
Grad plaća najam stanova roditeljima teško bolesne djece

Foto: Dino Stanin/PIXSELLDo izglasavanja proračuna, sjednice Gradskog vijeća nalikovale su političkom cirkusu, no iz ove se mučne situacije izrodilo nešto jako pozitivno – stanovi za roditelje teško bolesne djece koja se liječe u Zagrebu i Splitu. Naime, Grad Zadar ovih dana objavljuje oglas za najam stanova kako bi amandman Nezavisne liste Enija Meštrovića, kako su i obećali u pregovorima, bio što prije realiziran.


Ovo je, dakle, najkonkretnija moguća odluka proizašla iz dugotrajnih i na trenutke teških pregovora gradske vlasti i oporbenih vijećnika, ali od koje danas imaju koristi sami građani, i to oni najosjetljiviji – djeca oboljela od malignih bolesti.


Za stanove je Grad tako spreman izdvojiti i 1.500 eura kako bi i roditelji bolesne djece koji već borave u Zagrebu, te sami plaćaju stanove, mogli dobiti svu financijsku pomoć.
Da ima namjeru krenuti u realizaciju prvih amandmana, odnosno da nije riječ tek o političkoj manipulaciji uoči izglasavanja proračuna, gradska je vlast pokazala još prije mjesec i pol dan objavljujući Odluku o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra.


Do kraja tjedna u medijima će objaviti i oglas o najmu stanova te odmah kreću u proceduru osiguranja smještaja za roditelje bolesne djece.


Savjetovanje s građanima


Naime, još 31. ožujka Grad je objavio poziv građanima za dostavu primjedbi s ciljem upoznavanja javnosti s nacrtom Odluke o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra.


Tražili su mišljenja, primjedbe i prijedloge javnosti zbog, kako su naveli, donošenja što kvalitetnijeg dokumenta te nacrt prijedloga odluke. Dogradonačelnik Ante Babić kaže kako Odluka o najmu stanova na snagu stupa osmog dana od dana objave.


– To praktički znači da ćemo idućeg tjedna objaviti oglas za najam stanova, dva u Zagrebu i jedan u Splitu. Tražimo trosobne stanove od najmanje 75 metara kvadratnih koji moraju imati tri spavaće sobe, kuhinju i ostalo, a maksimalna je cijena 1.500 eura po stanu.Međutim, roditeljima teško bolesne djece pomoći ćemo na još jedan način – svima koji sami nađu stan u situacijama kada su ovi koje smo unajmili puni, Grad će sufinancirati najam u iznosu do 600 eura. Sada ćemo čekati ponude iznajmljivača u Zagrebu i Splitu i s onima čiji stanovi udovoljavaju svim uvjetima potpisati ugovor o najmu.


Roditelji čija se djeca liječe u ovim gradovima automatski dobivaju ključ stana te u njemu borave dokle god im je dijete u bolnici, kaže dogradonačelnik Babić.


Izvannastavne aktivnosti


Što se tiče amandmana na proračun koji se također odnosi na djecu, sufinanciranje sportskih aktivnosti djece, Grad će u realizaciju ovog amandmana, također dogovorenog od nezavisnog Enija Meštrovića krenuti na jesen. Naime, za provedbu odluke o pomoći roditeljima plaćanjem dijela izvanškolskih aktivnosti Grad mora sačekati novu školsku godinu.


– Iako Odluka o sufinanciranju troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu na snagu stupa osam dana od objave, kako škola završava za mjesec dana, s ovom odlukom započinjemo u rujnu. No već sada radimo na svim pripremama za njenu realizaciju, kao i za početak rada Univerzalne sportske škole, kaže Babić.


U Gradu još saznajemo kako pravo na sufinanciranje članarina izvanškolskih aktivnosti imaju roditelji ili zakonski skrbnici s prebivalištem na području grada Zadra, naravno, ukoliko ostvaruju pravo na doplatak za djecu te da zahtjev za subvenciju sportskih aktivnosti roditelji mogu dostaviti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, a Grad će im odobriti novčanu pomoć od 15 eura mjesečno po djetetu.