Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Suradnja

Počeli radovi na unaprjeđenju komunalne infrastrukture

Autor: Zadarski list

15.11.2022. 12:53
Počeli radovi na unaprjeđenju komunalne infrastrukture


Komunalac d.o.o. Biograd na Moru uz potporu svojih osnivača Grada Biograda na Moru i Općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon kreće u veliki ciklus gradnje i unapređenja vodno komunalne infrastrukture.


Prošlog je tjedna u vijećnici Grada Biograd na Moru održan radni sastanak na temu plana i dinamike te moguće problematike prilikom izvođenja radova u sklopu projekta izgradnje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području Grada Biograd na Moru, Općine Sveti Filip i Jakov i Općine Pakoštane.


Na sastanku su bili prisutni  Marin Colić (direktor Komunalac d.o.o.), Jelena Jelić  (financijska direktorica Komunalac d.o.o.), Krune Pešić  (tehnički direktor Komunalac d.o.o.), Ivan Knez (gradonačelnik Grada Biograd na Moru), Jure Jelenić (pročelnik Općine Sveti Filip i Jakov), Ankica Katuša (ispred MUP-a), Ivan Matković  (ispred konzervatorskog odjela Zadar), Mario Dlaka  (ispred EVN Croatia plin d.o.o.), Zdenko Macuka  (ispred HEP-a), Vinko Golem  (ispred glavnog izvođača radova), Toni Torbarina  (glavni inženjer gradilišta), Josip Krolo  (glavni nadzorni inženjera), Mateo Badžoka  (zaposlenik Komunalac d.o.o.). – Stanje na projektu je takvo da su provedeni postupci javne nabave i potpisani ugovori o izvođenju radova u projektima „Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže dijela poluotoka u Biogradu na Moru“, kojim će se izgraditi i rekonstruirati vodovodna mreža u duljini od 1.909,8 m te kanalizacijska mreža u duljini od 939,8 m. Isto je učinjeno i za „CS Torovi“ s odlaznim vodoopskrbnim cjevovodima prema zoni zanatskih djelatnosti, te izmještanje  dijela cjevovoda VS Straža – Pakoštane kojim se gradi vodoopskrbni cjevovod u duljini od 1.055,0 m s pripadajućom crnom stanicom CS Torovi i izmješta cjevovod VS Straža – Pakoštane u duljini od 655,0 m, kažu iz Komunalca d.o.o.


U tijeku je postupak javne nabave i za projekt „Sustav vodoopskrbe i odvodnje zone zanatskih i servisnih djelatnosti Sveti Filip i Jakov“ kojim se gradi vodovodna mreža u duljini od 2.545 m i kanalizacijska mreža u duljini od 1.606 m s pripadajućom crpnom stanicom Zanatska 1.


“Tijekom tekućeg mjeseca također se očekuje objava na prethodno savjetovanje zainteresiranim gospodarskim subjektima sukladno Zakonu o javnoj nabavi u projektu Izgradnja fekalne odvodnje sustava Kosa istok – zapad kojim se planira rekonstruirati vodovodna mreža u duljini od 5.238,9 m i izgraditi kanalizacijska mreža u duljini od 9.708,0 m”, napominju iz Komunalca d.o.o.


Brojni prijavljeni projekti


U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prijavljeni su i sljedeći projekti:


–  Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Općine Sveti Filip i Jakov, naselja Sveti Petar na Moru, Turanj i Sveti Filip i Jakov – I. etapa


–   Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Svetog Filipa i Jakova, Biograda  na Moru i Pakoštana, vodoopskrba i odvodnja; Područje Općine Svetog Filipa i Jakova, naselja Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo, odvodnja – II. etapa


–   Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Svetog Filipa i Jakova, Biograda  na Moru i Pakoštana, vodoopskrba i odvodnja; Područje Općine Pakoštane, naselja Pakoštane, Drage i Vrana, vodoopskrba i odvodnja – IV. etapa


–   Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Svetog Filipa i Jakova, Biograda  na Moru i Pakoštana, vodoopskrba i odvodnja; Područje Općine Pakoštane, naselja Drage i Vrana, vodoopskrba – vodospreme, vodoopskrbni cjevovodi i hidrostanica – V. etapa


Odluka o projektu “Aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon”


Ukupna vrijednost navedenih radova je preko 120 milijuna kuna, a do travnja 2023. očekuje se i odluka o početku financiranja projekta „Aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon u vrijednosti dodatnih milijardu kuna, a za koji je već izrađena sva potrebna dokumentacija, ishođene su građevinske dozvole, Studija izvodljivosti, te Studija zaštite okoliša.


– Projekt „Aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon“ je Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 2017. godine uvršten na Listu strateških projekata, dok je ove godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, zbog složenosti projekta donijelo Odluku o produženju roka na Listi strateških projekata, kažu iz Komunalca d.o.o. te dodaju:


– Od iznimne je važnosti za provedbu projekata suradnja s resornim Ministarstvom, Ministrom gosp. Davorom Filipovićem, državnim tajnikom gosp. Mariom Šiljeg, direktorom Hrvatskih Voda gosp. Zoranom Đurokovićem, ravnateljicom Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora gđom Elizabetom Kos, te direktoricom VGO Split gđom Irinom Putica.


Dinamika i tijek gradnje uvelike ovisi i o sustavu financiranja od strane Hrvatskih voda, EU fondova i Ministarstva zaštite okoliša, tijeku postupaka javne nabave s obzirom na prava žalbe, te na pojedinim dionicama o postupcima izvlaštenja koja su pokrenuta i bez kojih neće biti moguće provesti izgradnju ukoliko se u potpunosti ne razriješe imovinsko pravni poslovi.