Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
Ručno izrađeni rezanci, garavi od crnila sipe, s tartarom od brancina, kremom od biža, jagodama i temeljcem od rakova bili su glavno jelo cooking showa učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koje je vodio njihov profesor Robert Pinto.
Sva festivalska događanja, gastronomska, edukativna i zabavna, ponuda hrane, pića, osobito koktela Picnic Mingle & Fun Trucka te zadarske Udruge barmena Back 2 Basic, ove su godine očito uokvireni u odgovarajući, jako zanimljivi format. Glavni cilj manifesportaltacije – promocija ribe i drugih plodova mora te ribljih jela iz bogate mediteranske baštinske palete kao i fuzijskih kombinacija domaćih namirnica s gastronomijom daleke Azije i, osobito, Japana – definitivno je postignut. Interes i domaćih ljudi i turista dovoljan je dokaz da je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival uspio. Trg Petra Zoranića svih je festivalskih jutara i večeri odlično popunjen, a gosti uživaju u dobroj hrani i pićima na ovoj privremenoj zadarskoj špici.
Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kojoj se školuju budući kuhari i konobari u petak su konačno imali svoj dan. Cijelo vrijeme trajanja festivala bili su na pomoći kuharskim zvijezdama pa su zasluženo dobili priliku da pokaže što znaju i kako kuhaju. Pripremljeni veliki Marendin planuo je vrlo brzo pa su oni koji su marendu približili ručku uživali u drugim festivalskim jelima. Ponajviše u stonskim kamenicama koje su zadarska tvrtka Marikomerc i Picnic Mingle & Fun osigurali u dovoljnim količinama.
Ta će školjka iz Stona, Oyster Adriatic, pod brendom „Perla – biser mora“ biti glavna zvijezda zadnjeg festivalskog dana kada će se nuditi uz dobro rashlađene pjenušce. Kamenice predstavljene na ovom zadarskom gastronomskom eventu imaju svoju posebnu priču. Marikomerc je u suradnji sa zadarskim Sveučilištem došao od perfektne formule zaleđivanja tekućim dušikom na -80 stupnjeva tek izvađenih školjki. Potom ih se skladišti na uobičajenih -18 stupnjeva, a za konzumaciju su spremne u svakom trenu koje ugostitelj ili krajnji konzument odredi. I baš su svaki put svježe kao da su te sekunde izašle iz mora! Najveće potrebe za kamenicama su naravno ljeti, ali tad nastaje problem s kvalitetom mora – što zbog tzv. „cvjetanja“ mora što zbog ljetnih gužvi. Super brzo zamrzavanje školjki izvađenih u optimalnom dijelu godine, u ožujku, jamči i kvalitetu i stalnu dostupnost stonske kamenice.
Zadnji će dan 7. TSWF-a biti obilježen i velikom večernjom zabavom te koncertom Songkillersa. Glazbu će cijelog dana puštati popularni DJ Davor Valčić, a program će voditi novinarka Ana Marušić.
najnovije
najčitanije
Zadarski prsten
projekt inkluzije
Županija je osigurala stručnu podršku za 95 učenika s teškoćama
Zadarski prsten
važnost tradicije
Nezaboravan prosinac za sve generacije uz Advent u Bibinjama
Županija
lijepa priča
Dr. Knežević Nizozemsku zamijenila Kukljicom. U trajektu obnavlja snagu za posao otočne liječnice
Zadarski prsten
viceprvak svijeta
Podgradinjanin Leo Žuža uči, radi te osvaja jiu-jitsu svijet
Zadarski prsten
prečka Radost druženja
Prihod od koncerta klape »Sv. Juraj« donirat će udruzi Svjetlo
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A