Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
Ručno izrađeni rezanci, garavi od crnila sipe, s tartarom od brancina, kremom od biža, jagodama i temeljcem od rakova bili su glavno jelo cooking showa učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koje je vodio njihov profesor Robert Pinto.
Sva festivalska događanja, gastronomska, edukativna i zabavna, ponuda hrane, pića, osobito koktela Picnic Mingle & Fun Trucka te zadarske Udruge barmena Back 2 Basic, ove su godine očito uokvireni u odgovarajući, jako zanimljivi format. Glavni cilj manifesportaltacije – promocija ribe i drugih plodova mora te ribljih jela iz bogate mediteranske baštinske palete kao i fuzijskih kombinacija domaćih namirnica s gastronomijom daleke Azije i, osobito, Japana – definitivno je postignut. Interes i domaćih ljudi i turista dovoljan je dokaz da je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival uspio. Trg Petra Zoranića svih je festivalskih jutara i večeri odlično popunjen, a gosti uživaju u dobroj hrani i pićima na ovoj privremenoj zadarskoj špici.

Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kojoj se školuju budući kuhari i konobari u petak su konačno imali svoj dan. Cijelo vrijeme trajanja festivala bili su na pomoći kuharskim zvijezdama pa su zasluženo dobili priliku da pokaže što znaju i kako kuhaju. Pripremljeni veliki Marendin planuo je vrlo brzo pa su oni koji su marendu približili ručku uživali u drugim festivalskim jelima. Ponajviše u stonskim kamenicama koje su zadarska tvrtka Marikomerc i Picnic Mingle & Fun osigurali u dovoljnim količinama.
Ta će školjka iz Stona, Oyster Adriatic, pod brendom „Perla – biser mora“ biti glavna zvijezda zadnjeg festivalskog dana kada će se nuditi uz dobro rashlađene pjenušce. Kamenice predstavljene na ovom zadarskom gastronomskom eventu imaju svoju posebnu priču. Marikomerc je u suradnji sa zadarskim Sveučilištem došao od perfektne formule zaleđivanja tekućim dušikom na -80 stupnjeva tek izvađenih školjki. Potom ih se skladišti na uobičajenih -18 stupnjeva, a za konzumaciju su spremne u svakom trenu koje ugostitelj ili krajnji konzument odredi. I baš su svaki put svježe kao da su te sekunde izašle iz mora! Najveće potrebe za kamenicama su naravno ljeti, ali tad nastaje problem s kvalitetom mora – što zbog tzv. „cvjetanja“ mora što zbog ljetnih gužvi. Super brzo zamrzavanje školjki izvađenih u optimalnom dijelu godine, u ožujku, jamči i kvalitetu i stalnu dostupnost stonske kamenice.
Zadnji će dan 7. TSWF-a biti obilježen i velikom večernjom zabavom te koncertom Songkillersa. Glazbu će cijelog dana puštati popularni DJ Davor Valčić, a program će voditi novinarka Ana Marušić.

Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!