Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Promocija prvostupnika

Petorica "povjesničara" danas dobili svoju prvostupničku diplomu

Autor: Portal ZL

27.01.2023. 16:38
Petorica

Foto: Sveučilište u ZadruU Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru danas je održana svečana dodjela prvostupničkih diploma studentima koji su uspješno završili svoj prijediplomski studij povijesti. Ovo je, istaknuo je zamjenik pročelnika Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mateo Bratanić, trenutak u kojem bližnji i akademska zajednica proslavlja njihov uspjeh, jedan od mnogih kojima će u životu oplemeniti  sebe i svoju okolinu.


– Svaka nova generacija koja s ovog Odjela ide u svijet daljnjeg obrazovanja, rada ili možda samozapošljavanja predstavlja ovo Sveučilište i ovaj Odjel s ukupnošću svojeg znanja i vještina koje ste kroz studij usvojili. Nije to okamenjena nakupina informacija već prvenstveno podloga na kojoj ćete i dalje graditi svoj profil povjesničara. Živimo u svijetu koji se brzo mijenja i današnje znanje i vještine, već su sutra zastarjeli pa time smatrajte ovo samo početkom vašeg profesionalnog života. I dalje je potrebno pratiti stanje struke, njezin razvoj i put kako bi uvijek mogli meritorno i znalački biti ono za što vas ova diploma legitimira, poručio im je Bratanić.


Foto


promocija-odjela za povijest


avatar

Snimio: Sveučilište u Zadru


27.01.2023. 16:36Galerija

Foto: Sveučilište u Zadru
Datum promocije poklopio se s Danom sjećanja na žrtve Holokausta, pa se Bratanić prisjetio žrtava i progona koje je pretrpio židovski narod u svojoj povijesti, što je kulminiralo progonom i masovnim egzekucijama tijekom Drugog svjetskog rata. Jedan od velikih povjesničara 20. stoljeća Marca Bloch, kojega su nacisti strijeljali 1944. godine, u svom djelu „Apologija historije i zanat povjesničara“, rekao je kako naša umjetnost, naša književnost odzvanja odjecima iz prošlosti. 


– Povijest je za njega znanost u pokretu, koja pokušava prodrijeti ispod površine događaja, odbaciti napast legendi i pripovijedanja, rutinskog učenja i empirijskih paradigmi. Bloch tvrdi kako je povijest „najteža od svih znanost“ koja treba težiti za razumijevanjem prošlosti što onda otvara put jasnijoj sadašnjosti i  boljoj budućnosti. I zato ste vi dragi promoventi dužni nastaviti putem koje su otvorile brojne generacije prije vas, a koje će nastaviti i oni koji dolaze nakon vas, zaključio je Bratanić.


Promovirani su: Marko Pervan, Jakov Spahija, Matija Stjepan Maradin, Ivan Mateljan i Šime Krešimir Zeko.


Na promociji su pohvaljeni najuspješniji studenti Odjela u prošloj godini, bilo da se radi o uspjehu na studiju ili izvannastavnim aktivnostima: Ivana Protrka, Krste Gašperov, Šime Krešimir Zeko, Veronika Mandir, Karla Genda, Šimun Lovrović, Rea Pazarac, Tea Miše, Fabijan Božić, Ivan Čerina, Domagoj Maslač, Ante Kasalo, Jakov Spahija, Mario Ramljak, Neda Vuković i Ante Senta.