Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SVEUČILIŠTE U ZADRU

Svečana promocija 158 magistrica i magistara različitih struka

Autor: ZL

19.12.2022. 14:43
Svečana promocija 158 magistrica i magistara različitih struka

Foto: Filip BralaNa Sveučilištu u Zadru na dvije je svečane promocije promovirano 158 magistrica i magistara različitih struka. Diplomande su u svijet akademskih građana uveli rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektorica prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i promotorica izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević.


Od svih sveučilišnih svečanosti, istaknula je rektorica Vican, dan promocije diplomanada je najveći i najsvečaniji događaj, u kojemu se slavi višegodišnji studijski trud i rad dojučerašnjih studenata. To je dan posebne ispunjenosti onih koji su došli do cilja, ali i njihovih profesora, mentora i roditelja.


– Dosizanje razine visokih profesionalaca ispunjeno je upornošću, samodisciplinom, intelektualnim radom i umnim naporom. Vi ste oni koji ste uspjeli u tome. Vi ste oni koji ste se znali nositi studijskim radom, oni s kojima se danas ponose ne samo vaši roditelji, skrbnici, prijatelji, nego cijela akademska zajednica, jer ste opravdali povjerenje svih. I ono najljepše u svemu tome – postigli ste cilj koji ste sami sebi svojedobno postavili, rekla je rektorica Vican.


Suživot s nacionalnim ponosom
Diploma je startna točka njihovih karijera, koja pred njih stavlja najvišu profesionalnu i životnu odgovornost, zbog čega su pozvani i nadalje učiti, postavljati pitanja i tražiti odgovore.


– Drage promoventice i promoventi, želim vam da živite s nacionalnim ponosom. Gajite svoj nacionalni identitet! Budite jeka hrvatske kulture i hrvatske povijesti. Raznosite ih radosno gdje god obitavali. Neka prebivaju u vama kako u hrvatskom okruženju, tako i u europskom prostranstvu i europskoj polifoniji koje smo dio. Jezik, povijest, tradicija, historiografija Sveučilišta u Zadru – ne zaboravite ih nikada. Sveučilište u Zadru, grad u Gradu Zadru, s vama je bilo i ostaje bogatije, rekla je rektorica.


Vinogradari hrvatske budućnosti


Promotorica Knežević stjecanje diplome nazvala je njihovim korakom u slobodu.


– Diploma kojom ste ovjenčani jamstvo je slobodnog života. Ispunili ste svoj san, iznijeli brojne teškoće, ali i postigli znanja i vještine pomoću kojih ćete svoju struku živjeti kao poziv. Ljubav, posvećenost i ponos su utkani u vaš studij. Budite ponosni što ste ga odabrali, na one koji su vas na tom putu poticali i ohrabrivali i što pripadate narodu bogate baštine. Vi ste vinogradari hrvatske budućnosti, poručila im je promotorica.


Nakon svečanog obećanja kako će sva svoja znanja produbljivati i koristiti za napredak domovine, uslijedila je svečana prisega i početak promocije. Svojim nastupom svečanost su izvedbom hrvatske i studentske himne te pjesmom Girl from Ipanema uveličali prof. Dražen Habuš, Marino Perović i Tajna Zorica.