Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Božić u mom domu

Pedagoška služba NMZ ima božićni likovno-literarni natječaj

Autor: Zadarski list

15.11.2022. 13:27
Pedagoška služba NMZ ima božićni likovno-literarni natječaj

Foto: Pexels

I ove godine Pedagoška služba NMZ-a organizira likovno-literarni natječaj „Božić u mom domu“  na temu tradicijskih  običaja u obitelji/mjestu stanovanja sudionika/ca za vrijeme Božića. Natječaj je primjeren svim učenicima/ama u osnovnim i srednjim školama i djeci u dječjim vrtićima s područja grada Zadra i Zadarske županije.
Tema natječaja je opis običaja u domu učenika/ca i djece ili u mjestu u kojem žive, a koji se odvijaju u vrijeme priprema za proslavu Božića.


– Pozivaju se svi učenici/e i djeca da opišu i/ili nacrtaju njihovu obiteljsku tradiciju u domu za vrijeme blagdana ili tradicijske običaje u njihovom mjestu, poručuju iz Narodnog muzeja dodajući kako natječaj traje do četvrtka, 15. prosinca 2022. godine. Pristigli radovi će biti izloženi u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.


Radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III bb, 23000 Zadar s naznakom „Za natječaj Božić u mom domu ili donose osobno na navedenu adresu. Svaki sudionik/ca može poslati maksimalno 2 rada.
Radovi će se kategorizirati prema starosnoj dobi i najbolji u svakoj kategoriji će osvojiti prigodnu nagradu. Nagrade će se uručiti prilikom otvorenja izložbe pristiglih radova.


Termini natječaja:


  • Likovno – literarni natječaj traje od utorka 15.studenog do četvrtka 15. prosinca 2022. godine.
  • Otvorenje  izložbe  pristiglih  radova  te  dodjela  nagrada  bit  će  20.  prosinca  2022.  s početkom u 12:00 sati u prostoru Edukativne dvorane Kneževe palače.

Očuvanje tradicije


Svrha likovno-literarnog natječaja je prikazati tradicijske običaje učenika/ca i djece u vrijeme blagdana Božića i potaknuti ih na razmišljanje o važnosti tih običaja, kao i potrebi očuvanja tradicije u vlastitom domu/mjestu. Također, svrha je prepoznati tradicijske običaje u Zadarskoj županiji s ciljem njihove održivosti i prepoznatljivosti.


Na likovno-literarni natječaj se mogu prijaviti svi učenici u osnovnim i srednjim školama i djeca u dječjem vrtiću s područja grada Zadra i Zadarske županije. Dobna granica za prijavu: od 3 do 19 godina (na natječaj se mogu prijaviti i sudionici koji ne idu u vrtić).


Pristigli radovi će biti podijeljeni u četiri starosne kategorije: djeca u dječjim vrtićima (od 3 do 6 godina); učenici u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava, od 7 do 10 godina); učenici u višim razredima osnovne škole (predmetna nastava, od 11 do 14 godina); učenici u srednjim školama (od 15 do 19 godina). U svakoj starosnoj kategoriji odabrat će se najbolji rad čiji autor osvaja prigodnu nagradu.


Pristigli radovi će se ocijenjivati prema kriterijima: usklađenost sa zadanom temom natječaja, samostalnost pri izradi rada, dob djeteta i njegove mogućnosti, tehnička izvedba, originalnost/kreativnost i bogatstvo rječnika i stila.


Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo. Svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika/djeteta, razred/godine djeteta, naziv i adresu škole/dječjeg vrtića, kontakt broj. Slanjem rada sudionici pristaju na objavu imena autora i rada na stranicama Narodnog muzeja Zadar i korištenjem istih u svrhu likovno – literarnog natječaja „Božić u mom domu“.