ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kneževa palača

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizirala dvije radionice za školarce i predškolarce

Autor: Đurđa Baljak

21.01.2023. 20:11
Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizirala dvije radionice za školarce i predškolarce

Foto: Đurđa BaljakU Edukativnoj dvorani Kneževe palače u subotu su održane dvije STEAM radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Riječ je o radionicama koje je organizirala Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar u suradnji s Tinker Labs-om Zadar, dok su voditeljice i učiteljice bile Ružica Gašparović Fantov i Petra Ažić. Učiteljica, i ujedno vlasnica franšize Tinker Labs-a u Zadru, Gašparević Fantov, objasnila je nešto više o njihovom radu i programu.


– Tinker Labs je izvannastavna aktivnost za djecu u dobi od četiri do četrnaest godina koje je odobrena i verificirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kao preporučena aktivnost. U okviru toga cilj našeg programa je upoznavanje djece s cijelim rasponom STEAM zanimanja, od znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.


Dakle, nudimo jedinstven pristup kroz eksperimente i praktično učenje koje je neophodno za budući uspjeh svakog djeteta, kazala je Gašparović Fantov te nastavila kako su fokusirani na rad u malim grupama, do deset djece, a s čime se svakom djetetu omogućava da otkrije svoj potencijal i da se zainteresirana za zanimanje budućnosti. Dakle, naš cilj nije djecu učiti ono što moraju znati kako bi prošli standardizirane testove već uključiti njihovu urođenu znatiželju i nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe objasnila je učiteljica Gašparović Fantov.
– Djeca na nastavi razvijaju finu motoriku, potičemo njihovu kreativnost, pa tako izrađuju makete, različite rekvizite i uče oko 150 novih pojmova. Djeca znanstvene pojmove uče poput riječi stranih jezika – možda neće odmah upamtiti pojmove poput kinetičke energije, ali će kroz praktične pokuse shvatiti značenje te riječi, zaključila je Gašparović Fantov.


Tako su djeca predškolske dobi na ovoj radionici imali priliku izvesti svoj prvi pokus, primjerice simulacija vulkanske erupcije.


– Našu kvalitetu potvrđuju i dvije nagrade, pored toga što smo verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobitnici smo i Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”, kazala je ponosno učiteljica Gašparović Fantov.