Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRELIJEPA UVALA

Park prirode Telašćica osvaja svojim suprotnostima

Autor: Toni Perinić

21.08.2023. 17:31
Park prirode Telašćica osvaja svojim suprotnostima

Foto: TZ DUGI OTOKPark prirode Telašćica će vas osvojiti svojim suprotnostima pa je itekako vrijedno da se baš tamo uputite na izlet! Prelijepa uvala Telašćica, tihe i mirne plaže, divlji strmi klifovi, bogate šume i ogoljeli kamenjar, obrađena polja, vinogradi, maslinici te slano jezero, sve to se nalazi na jednom mjestu! Tri temeljna fenomena predstavljaju osnovna obilježja ovog područja. Telaščica je jedinstvena uvala koja slovi kao najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru. Na njoj se nalazi 25 malih plaža, strmci otoka Dugi otok ili takozvane »stene«, koje se uzdižu do 161 metar nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 metara. Također, Park prirode skriva i slano jezero »Mir« s ljekovitim svojstvima.


Najslikovitiji među otocima je otok Katina, a najneobičniji zasigurno Taljurić. U okruženju su predivne obrađene livade, a na brežuljcima bogata mediteranska vegetacija s oko 500 biljnih vrsta i jednako bogatom faunom. Podmorski svijet broji preko 300 biljnih i 300 životinjskih vrsta. O tome da je Telašćica od davnine napučen kraj svjedoče ostaci rimskih građevina u Maloj Proversi, kao i brojne predromaničke crkvice, među kojima se ističe crkva sv. Ivana u Stivanjem polju.


O tome da su počeci ribarstva u Hrvata započeli baš na ovim obalama svjedoči prvi zapis o ribarstvu s kraja desetog stoljeća. U Parku prirode moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova, te šetati po zanimljivim mjestima, a prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak ne smije se propustiti.


Foto: TZ DUGI OTOK


Foto: PP TELAŠČICA


Foto: PP TELAŠČICA