Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rade s veseljem

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba Kreativni nered Udruge Pozitiva senior

Autor: Matea Raguž

14.11.2022. 16:55
U Gradskoj knjižnici otvorena izložba Kreativni nered Udruge Pozitiva senior

Foto: Filip GotovinaDanas je u prostorijama Gradske knjižnice Zadar otvorena izložba Kreativni nered u organizaciji Udruge Pozitiva senior. Osim njih na projektu sudjeluju i predstavnici Doma umirovljenika Sfinga, kao i Dom za odgoj i obrazovanje djece. Predstavljen je raznolik kreativni rad 14 autora, a sama će izložba biti otvorena za sve zainteresirane do 26. studenoga. Tematika je raznolika, kao i tehnike rada, pa se tako, između ostaloga, mogu pronaći predmeti od papira, ali i radovi na staklu i drvetu.


Sama Udruga Pozitiva senior osnovana je 2017. godina i okuplja 16 umirovljenica koje vrijedno rade kroz cijelu godinu uz kratku pauzu u srpnju i kolovozu. Ipak, članice izrađuju različite kreativne radove i u tom periodu jer, kako kaže predsjednica Udruge Karmela Čirjak, jednostavno ne mogu stajati na jednom mjestu i ne raditi. Osim toga, samo ime Udruge objašnjava okosnicu njihova rada.


Ništa ne moramo i sve možemo


– Naziv udruge govori da smo pozitivne, ali i da smo u godinama u kojima ništa ne moramo i sve možemo. Sve što radimo je s veseljem, a najveći dio toga doniramo, objašnjava Čirjak.
Da je njihov plemenit rad prepoznat u široj zajednici govori i to da su dobitnice Volonterske ruke.– Volontirali smo u Domu za starije i nemoćne Sfinga i s njima smo ostvarili izvrsnu suradnju. Upravo su nas oni za to predložili što nas je jako razveselilo jer se zaista nismo tome nadali, skromno će predsjednica Udruge.


Njihov se rad, dodaje, prije svega temelji na ekološkoj osviještenosti tako da će je ključ iskorištavanje i ponovna upotreba različitih materijala. Koliko je široka lepeza predmeta koje izrađuju potvrđuje i sama Čirjak.


– Izrađujemo na stiroporu jaja za Uskrs, koristimo odjeću koja više nije u upotrebi, a sada smo za Novu godinu radili božićne kuglice. Također smo imali radionice u sklopu kojih smo crtali na pamučnim torbama, ali i izrađivali nakit.
Osim toga, rado iskoriste svaku priliku da nauče nove vještine i usvoje nova znanja.


– Uz to uvijek tražimo nove tehnike i ideje za daljnji rad kako bismo se usavršili u novim aktivnostima, zaključila je Čirjak.