Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Priopćenje

Otočni se sabor ograđuje od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Autor: Zadarski list

28.11.2022. 10:06
Otočni se sabor ograđuje od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Foto: Arhiva ZL/Bojan BogdanićIz Otočnog sabora poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.


“Vijeće Otočnog Sabora – udruge za razvitak hrvatskih otoka donijelo je odluku da se obrati otvorenim pismom povodom javne rasprave na e-savjetovanju prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Otočni Sabor kao član inicijative Javno je dobro, imenovan je 24. kolovoza 2022. od strane ministra Butkovića, ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Radnu skupinu za izradu novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kao 25. član Radne skupine. Aktivno smo sudjelovali u radu radne skupine, raspravljali i nudili prijedloge na svim sastancima od tada, ali i priložili pisane primjedbe i prijedloge unatoč veoma kratkom vremenu i obimnosti samoga zakona.


Moramo naglasiti kako na Radnu skupinu nismo dobili završnu verziju Nacrta Prijedloga zakona prije negoli je poslan na e-savjetovanje jer je on nakon zadnjeg sastanka 11. studenog 2022. mijenjan te se nikako nismo ni mogli usuglasiti s navedenom verzijom. Zbog svega navedenog, kao članovi Radne skupine za izradu zakona, ograđujemo se i izuzimamo od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na e-savjetovanju od 17. studenog 2022. godine.
Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, objavljen na e-savjetovanju i nema mogućnost komentiranja većine članaka Zakona već se komentirati mogu samo poglavlja. Tražimo poštivanje Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Nužan je hitan ispravak jer ovakvo esavjetovanje ne ostavlja građanima mogućnost jednostavnog i smislenog komentiranja upravo onih dijelova Zakona za koje smatraju da bi ih trebalo izmijeniti. E-savjetovanje bez mogućnosti jednostavnog komentiranja, bez preglednih komentara uz tekst na koji se odnose, kao i bez odgovora, sigurno nije dvosmjerna komunikacija građana i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Ovako postavljenim e-savjetovanjem ne može se komunicirati dvosmjerno budući da je povratna informacija gotovo nedostupna. Treba se omogućiti ravnopravno komentiranje kao kod ostalih akata na esavjetovanju. Zbog svega navedenog tražimo ispravak objave na e-savjetovanju, pomicanje krajnjeg roka savjetovanja na 30 dana od dana objave ispravka Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s mogućnošću komentiranja svakog članka. HITAN ISPRAVAK zbog usklađivanja objavljenog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na e-savjetovanju od 17. Studenog 2022. s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata i Zakonom o pravu na pristup informacijama.”


Vijeće Otočnog sabora”