Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

USS "GEORGE W. BUSH"

Vlada dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda

Autor: Hina

27.10.2022. 21:10
Vlada dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda

Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas Hall / wikimediaVlada je na sjednici u četvrtak dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS  “George H. W. Bush” (CVN 77) u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci Split u studenome.


“Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade”, rekao je ministar obrane Mario Banožić obrazlažući odluku.


Odredbama Pomorskog zakonika propisano je, naime, da se stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci, a to odobrenje daje Vlada RH uz prethodno mišljenje tijela državne uprave nadležnog za nuklearnu sigurnost, ministarstva nadležnog za poslove obrane i ministarstva nadležnog za pomorstvo.
U drugo saborsko čitanje Vlada je sa sjednice poslala konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje koji se drugim zakonima, među inim, usklađuje se sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, u dijelu uvjeta za izbor ravnatelja Agencije.


Na kraju sjednice premijer Andrej Plenković u ime Vlade čestitao je čelniku vojvođanskih Hrvata, Tomislavu Žigmanovu koji će u novoj srbijanskoj vladi voditi resor ljudskih i manjinskih prava.