Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ovog četvrtka

OŠ Smiljevac obilježava Dan hrvatskoga jezika

Autor: A.Š.

12.03.2023. 16:36
OŠ Smiljevac obilježava Dan hrvatskoga jezika

Foto: Arif Sitnica

U Osnovnoj školi Smiljevac predstavom učenika pod naslovom “Dok je srca, bit će i Kroacije”, u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 18,15 sati obilježit će se Dan hrvatskoga jezika.
Putujući u 1483. godinu, prisjetit ćemo se i još jedne značajne godine za povijest hrvatskoga jezika – 540. obljetnice od tiskanja prve hrvatske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, a sve ćemo zaokružiti bližom poviješću – 1967. godinom – kada je potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. (Hrvatski je sabor proglasio spomen-tjedan 11. do 17. ožujka kao sjećanje na taj važni događaj u povijesti hrvatskoga jezika i kulture.), poručuju iz škole.


Poseban gost bit će zadarski glazbenik Duje Stanišić.


Osim predstave, u školi će se, istoga dana, u 13,00 upriličiti književni susret sa zadarskim književnikom Tomislavom Marijanom Bilosnićem.
Predstava je namijenjena učenicima i učiteljima naše škole. Dio predstave čini i scenska igra Zašto Dragojla (posvećena Dragojli Jarnević, književnici i prvoj hrvatskoj planinarki), audio jezični savjeti pod nazivom Jezična klopka, videozapis iz zadarskoga Perivoja od slave i dio projekta Minuta za pravopis.


U školskome holu bit će postavljena prigodna izložba posvećena Antunu Gustavu Matošu, vizualizacija Matoševih pjesama, podsjetnik na Deklaraciju i prvu hrvatsku tiskanu knjigu te radovi učenika razredne nastave nadahnuti glagoljičkim pismom.


Projekt Dani hrvatskoga jezika predviđen je školskim kurikulom, a program su priredili sljedeći učitelji: prof. hrvatskoga jezika: Josipa Jurjević, Marina Marijačić, Ivana Galac, Milena Škara, Zrinka Merčep, Mirna Stanić, Bojana Bilosnić; knjižničarke: Ivana Ivković, Marija Matek; prof. likovne kulture Biljana Jelenković, učiteljice razredne nastave Antonija Marcelić i Merina Rogić.


Predviđeno trajanje programa: do 19,20 sati.