Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odobreno sufinanciranje

Smiljevac dobiva novi dječji vrtić, a Pčelica se obnavlja

Autor: Vanja Mirčeta

10.11.2022. 14:05
Smiljevac dobiva novi dječji vrtić, a Pčelica se obnavlja

Foto: Arif SitnicaNa prvom natječaju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova odobreno je sufinanciranje gradnje dva dječja vrtića u Zadru. Potvrđeno je to na današnjem kolegiju zadarskog gradonačelnika Branka Dukića. Riječ je o novom dječjem vrtiću na Smiljevcu i dogradnji vrtića Pčelica. Ukupna procijenjena vrijednost ovih projekata je 50 milijuna kuna, a sukladno natječaju, za njih su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od oko 21 milijun kuna. Sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, za oba vrtića očekuje se do kraja godine. Nakon provedbe postupaka javne nabave početak radova se očekuje u drugoj polovici 2023. godine.


Obje nominirane nove predškolske ustanove planirane su prema važećim normativima i potrebama za smještaj 128 djece po vrtiću, odnosno ukupno 256 novih vrtićkih mjesta. Vrtić Pčelica imat će četiri vrtićke skupine i isto toliko u jaslicama. Uz samu zgradu na čestici će se uz uređenu hortikulturu osigurati parkiralište s pristupnim stazama i dječja igrališta. Isti su uvjeti i sadržaji za novi dječji vrtić na Smiljevcu.


Ako znamo da nam je ove godine neupisano ostalo oko sto pedesetoro djece, s novim kapacitetima dosegli bi cilj koji smo postavili pred ovu gradsku upravu, ali i premašili nacionalni cilj o 90 posto djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju do kraja 2026. Imamo još pune tri godine, a nadam se kako će nam do tada opet pofaliti pokoje vrtićko mjesto, kazao je gradonačelnik Dukić i istaknuo kako se ovi vrtićki objekti nalaze u gusto naseljenim gradskim četvrtima s mladim obiteljima, kao i vrtić koji će se graditi na području Crvenih kuća.
Također, istaknuto je na današnjem kolegiju, u planu je i izgradnja novog objekta dječjeg vrtića u Diklu s 4 odgojne skupine.