Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PROJEKT CHAT

OŠ Krune Krstića ugostila djecu iz Budimpešte

Autor: Matea Guzalić

23.09.2023. 17:48
OŠ Krune Krstića ugostila djecu iz Budimpešte

Foto: Arif SitnicaVeć osam godina učenici Osnovne škole Krune Krstića imaju divnu priliku iskusiti učenje i razmjenu kulture sa svojim vršnjacima iz Budimpešte, glavnog grada Mađarske. Sudjelovanjem u projektu CHAT, učenici imaju mogućnost proširiti svoje horizonte, razviti međunarodno razumijevanje i stvoriti dugotrajna prijateljstva.


Naime, svake godine, počevši od 2016., grupa mađarske djece od 20 do 25 učenika posjeti Zadar, dok zadarski učenici putuju u Budimpeštu u svibnju. Tako su i ove godine pristigli entuzijastični mladi Mađari, a kao i uvijek, nastavnici i djeca OŠ Krune Krstića su ih dočekali raširenih ruku i s mnoštvom pripremljenih aktivnosti.


Upoznavanje kulture


– Ovo je jedna od suradnji koju rado hvalimo jer je namijenjena prvenstveno učenicima i njihovim roditeljima. Ova suradnja započela je jednu godinu nakon potpisivanja Povelje između Grada Zadra i Terezvaroša, šestog okruga Budimpešte. Projekt se kasnije pretvorio u projekt koji se zove CHAT, a radi se o suradnji između Hrvatske i Mađarske.
Djeca dobivaju priliku zajedno učiti na engleskom jeziku, sudjelovati u različitim radionicama i prvenstveno upoznavati različite kulture i baštinu. Gostuju jedni kod drugih, kod nas dolaze najčešće u rujnu, dok naša djeca idu u Budimpeštu najčešće u svibnju, kazala je Anita Gržan Martinović, viša savjetnica – specijalistica Odsjeka za međunarodnu suradnju Ureda gradonačelnika Grada Zadra.


Mađarski učenici su u Zadru u nekoliko dana sudjelovali u brojnim zanimljivim aktivnostima, koje su bile odlične prilike za druženje i razgledavanje.


– Prvo smo imali upoznavanje. Pomogli smo im da se upoznaju s hrvatskim učenicima kroz različite radionice. Primjerice, podijelili smo ih u grupe u kojima su se kroz društvene igre trebali predstavljati jedni drugima te pričati o određenim temama koje su ih dopale, poput omiljenih hobija, filmova i knjiga.


Kako je vrijeme išlo dalje, imali smo razne aktivnosti koje su poticale konverzacije među njima. Uz sve to, vodimo ih po muzejima, u šetnje, posjetili smo solanu u Ninu, i tako dalje. U programu posjeta je Vransko jezero, ručak u Maškovića hanu, te brojne radionice.


Uglavnom, djeca su po cijele dane zajedno i konstantno se potiče njihova međusobna komunikacija, kazala je Zorka Bebić Tokić, voditeljica projekta te učiteljica engleskog i talijanskog jezika, opisujući nam brojne prednosti ovog projekta.


Divna iskustva


– Stižu nam izvanredne povratne informacije i od djece i od roditelja, a moram spomenuti i da smo i mi nastavnice sklopile jako lijepa prijateljstva s kolegicama iz Mađarske. Uspjeli smo i poboljšati nastavu kroz cijeli ovaj projekt, postali smo kreativniji, jednostavno učimo jedni od drugih i razvijamo se.


Ovo je jedan projekt prijateljstva gradova, prijateljstva škola, prijateljstva djece, a i prijateljstva nastavnika. Svima je lijepo sudjelovati u ovome, a nakon završetka razmjene učenika, djeca često ostanu u kontaktu i dogode se prekrasna prijateljstva koja dugo traju. Ovo je jedno divno iskustvo koje donosi ogromno bogatstvo, zaključila je Bebić Tokić.


Razmjena učenika između OŠ Krune Krstića i partnerske škole u Budimpešti označava ne samo edukativnu priliku, već i kulturnu razmjenu koja će nedvojbeno obogatiti živote svih sudionika. Učenici su uzbuđeni zbog ove mogućnosti da putuju, upoznaju nove ljude i stječu dragocjeno iskustvo koje će nositi sa sobom kroz cijeli život.


– Iduće godine u svibnju idem u Budimpeštu i jako sam uzbuđena oko toga. Čak sam i prije dolaska Mađara u našu školu bila toliko uzbuđena da nekoliko noći nisam mogla ni spavati. Zanimalo me kakvi će biti, hoćemo li se uspjeti sprijateljiti i slično, ali stvarno su se odlično uklopili u našu školu. Svi su jako dragi, pristojni i odlično pričaju engleski, jako sam sretna i zadovoljna, ispričala nam je učenica Iskra Vodanović, a njezin entuzijazam dijeli i mađarski učenik Platon Osokin.


– Zadar je prekrasan grad, jako mi se sviđa, a i ova škola je zaista odlična. Već sam se uspio sprijateljiti s dosta hrvatskih učenika, svi su jako susretljivi. Odlučio sam se uključiti u ovaj projekt jer sam već bio u Hrvatskoj i jako mi se svidjelo, tako da je ovo bila odlična prilika da se još jednom vratim, rekao je Osokin.