Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

STANKO MIJIĆ

Opomena dogradonačelniku Obrovca zbog nepodnošenja imovinske kartice

Autor: Goran Šimunov

13.10.2023. 10:42
Opomena dogradonačelniku Obrovca zbog nepodnošenja imovinske kartice

Foto: Luka JeličićPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj je sjednici u četvrtak donijelo odluku kako će izreći opomenu Stanku Mijiću, zamjeniku gradonačelnika Obrovca zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dok se Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora, našla među ukupno osmero dužnosnika za čije je predmete utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka iz ovog Zakona, izvijestila je jučer glasnogovornica Povjerenstva Mia Jurinić.


Plaća 1.380,23 eura


Prijava protiv Mijića proizišla je iz administrativne provjere Povjerenstva koje utvrđuje koji obveznici godišnje prijave imovinske kartice nisu podnijeli ovu prijavu.


– Utvrđeno je kako je obveznik Stanko Mijić povrijedio odredbu Zakona o obvezi podnošenja imovinske kartice za 2021. godinu, a što su svi obveznici dužni napraviti do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu. Povjerenstvo je na sjednici odlučilo kako će se Stanku Mijiću izreći samo opomena iz razloga što je u godinama koje su prethodile 2021., kao i za 2022., uredno podnosio prijave imovinske kartice. Radi se o novoj obvezi za ovu skupinu obveznika, kojima pripada i Stanko Mijić, a koja je nastala izmjenama Zakona koje su stupile na snagu potkraj 2021. U korist je Mijiću išlo i što nije sankcioniran od strane Povjerenstva u drugim predmetima, kaže Jurinić dodajući kako zamjenik gradonačelnika Obrovca još uvijek nije podnio imovinsku karticu za 2021., što će mu Povjerenstvo napomenuti u odluci, tako da pretpostavljaju kako će je ipak podnijeti.
Provjeravajući na mrežnoj stranici Povjerenstva imovinsku karticu Stanka Mijića za 2022. može se vidjeti kako je prijavio neto primanja za posao zamjenika gradonačelnika Obrovca u iznosu od 1.380,23 eura. Prijavio je i kako mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju 2017. godine dodijelila 7.963,37 eura, no nije navedeno u koju svrhu. U kartici se može naći i kako posjeduje kuću s okućnicom u Žegaru površine 130 metara četvornih čija je približna tržišna vrijednost u trenutku podnošenja imovinske kartice 90.000 eura. Stekao ju je nasljedstvom.


Naknada za odvojeni život


Povjerenstvo je na sjednici u četvrtak predstavilo i odluku o nepokretanju postupka protiv potpredsjednice Hrvatskog sabora Sabine Glasovac koju je prijavilo samo Povjerenstvo po službenoj dužnosti i to na temelju medijskih napisa.


– Povjerenstvo je utvrdilo kako za obveznicu Sabinu Glasovac nije utvrđeno kršenje zakona po primanju naknade za odvojeni život na koju imaju pravo saborski zastupnici. Zatražili smo dokumentaciju u MUP-a i od Sabora, njezino prebivalište i boravište. Povjerenstvo je utvrdilo da Glasovac ispunjava uvjete za primanje ove naknade, a koju je mogla primati jer pripada onoj skupini zastupnika koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojima je u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno u hotelskom smještaju, pojašnjava glasnogovornica Povjerenstva dodajući kako nema uvjeta za daljnje vođenje postupka protiv Glasovac. Saborski zastupnici, uz naknadu za odvojeni život, imaju pravo i na priznavanje niza drugih troškova, dnevnice, trošak putovanja automobilima, cestarine, avioprijevoz, javni prijevoz, hotele, stanarine, režije, službeni automobil, a tu je i stavka »ostalo«.


Sabina Glasovac, Foto: Vedran Karuza