Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

"Nemam ja veze s HDZ-om"

Nova šefica Povjerenstva najavljuje da će biti skroz drugačija: ‘Nije ovo show, neću javno komentirati dužnosnike’

Autor: Dražen Ciglenečki

21.02.2023. 08:46
Nova šefica Povjerenstva najavljuje da će biti skroz drugačija: ‘Nije ovo show, neću javno komentirati dužnosnike’

Foto: Matija Habljak, Luka Stanzl/PixsellAleksandra Jozić-Ileković izabrana je u petak u Saboru za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i to glasovima zastupnika vladajuće koalicije uz dodatak tri oporbenjaka.


Sama činjenica da je HDZ nju odabrao da zamijeni Natašu Novaković, s kojom nisu nimalo bili zadovoljni, stvorila je o Aleksandri Jozić-Ileković percepciju kao o kadru te stranke sa zadaćom da eutanizira Povjerenstvo.


Pogotovo kada se još istakne detalj da je ona svojedobno bila i savjetnica HDZ-ovog ministra Lovre Kuščevića. Međutim, Aleksandra Jozić-Ileković tvrdi da uopće ne osjeća sve to kao neki teret jer zna da nikad ništa nije imala s HDZ-om.


Savjetnica ministrima
– Nisam bila članica niti jedne stranke, moj background uopće nije hadezeovski. Zapravo me iz anonimnosti izvukao pokojni Boris Šprem, koji me doveo u Ured za zakonodavstvo u Račanovoj vladi, gdje sam njemu kao predstojniku bila zamjenica.


Potom sam na prijedlog SDP-a osam godina bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva. Kada nisam reizabrana za još jedan mandat, jer se SDP odlučio za Vesnu Fabijančić-Križanić, prihvatila sam ponudu ministra uprave Arsena Bauka da mu budem savjetnica.


Provela sam u tom resoru tri godine i bila savjetnica još i ministrima Dubravki Jurlina Alibegović, Ivanu Kovačiću i naposljetku Kuščeviću koji me, dakle, tamo zatekao.


Faktično njemu savjetnica nisam ni bila, htio je nekog drugog, nije me doživljavao i neposredno prije nego što sam prešla u Povjerenstvo rasporedio me na drugo mjesto.


Svjesna sam toga da me se sada pokušava prikazati savjetnicom nekakvog kriminalca, bavim se javnim poslom i spremna sam na takve stvari, ali ovo jednostavno nije točno, ispričala nam je jučer Aleksandra Jozić-Ileković kako se razvijala njezina karijera do trenutka kada je u veljači 2018. u Saboru, sa 106 glasova, izabrana za članicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


U tom tijelu je imala više izdvojenih mišljenja u vezi s primjenom zakonskog načela obnašanja dužnosti. Za razliku od Nataše Novaković, kao i njezine prethodnice Dalije Orešković, ona je smatrala da Povjerenstvo ne smije odlučivati o dužnosnicima temeljem članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


– Bila sam apsolutno protiv da se povreda zakona utvrđuje na osnovi članka 5. I dalje čvrsto stojim na tome. Ne može se nekome utvrditi odgovornost, a da sankcije za to nisu ni predviđene.


Imala sam izdvojeno mišljenje prije odluka Ustavnog suda i Visokog upravnog suda u predmetu Tomislava Karamarka upravo o načelu obnašanja dužnosti.


Znači, nitko me sa strane nije inspirirao, sama sam kao pravnica došla do stava koji sam zauzela i držala ga se. Degutantno mi je bilo slušati u javnom prostoru da GRECO inzistira na članku 5., što nije istina, te da je upravni sud osam godina odlučivao na jedan način, a da su onda promijenili praksu.


Bila je tek jedna odluka upravnog suda koja je išla u prilog tumačenja Povjerenstva članka 5., naglašava Aleksandra Jozić-Ileković koja, kaže, žali što je podržala samo dvije odluke Povjerenstva. One su joj, uvjetno rečeno, sporne, sve bi ostalo, tvrdi, isto napravila.


Institucionalna memorija


Od navedene odluke Ustavnog suda, Povjerenstvo ne prosuđuje poštuju li državni dužnosnici članak 5., pa to neće činiti niti novi sastav ovog tijela.


U njemu je jedino predsjednica s iskustvom rada u Povjerenstvu, četvero članova je prvi put izabrano. Dalija Orešković je u saborskoj raspravi to ocijenila kao veliki problem, ali Aleksandra Jozić-Ileković se ne slaže s tim.


– Kontinuitet Povjerenstva ne činim ja, niti bi to bile Nataša Novaković ili Dalija Orešković. Kontinuitet mu jamči stručna služba, vrijedni, stručni ljudi koje se ni ne spominje, a rade, neki već i deset godina, kao crvi.


Oni raspolažu institucionalnom memorijom i trebaju biti na sastancima Povjerenstva, što dosad nije bio slučaj.


Mislim da zato neće biti problem što će svi članovi Povjerenstva osim mene biti novi, ne pribojava se Aleksandra Jozić-Ileković neiskustva budućih kolega u području sukoba interesa.


Kada su svi prijavljeni za Povjerenstvo bili saslušavani na sjednici saborskog Odbora za izbor i imenovanja, jedno od učestalih pitanja bilo im je hoće li se politički aktivirati nakon što im završi eventualni mandat.


Aleksandra Jozić-Ileković odgovorila je da ne bi. Ako dužnosnici moraju proći razdoblje takozvanog hlađenja, njezino je stajalište, onda bi to trebalo vrijediti i za članove Povjerenstva.


Nataša Novaković i Dalija Orešković su kao predsjednice Povjerenstva tražile saveznika u javnosti i stoga su često istupale u medijima. Aleksandra Jozić-Ileković će, kada za petnaestak dana stupi na dužnost, imati drukčiji pristup.


– Postoji u Povjerenstvu osoba zadužena za informiranje, koja za to prima plaću. Ona će morati raditi glasnogovornički posao. Bit će i mene u javnosti, ali sigurno ne da bih govorila novinarima je li neki postupak pokrenut i u kojoj je fazi.


Smatram da je to neetično i nefer. Naročito neću javno komentirati postupke dužnosnika, što nije moj posao. Povjerenstvo nije reality show i svakako neću biti u medijima na dnevnoj bazi, u dnevnopolitičke svrhe, zaključuje Aleksandra Jozić-Ileković.