ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DEMOGRAFSKE MJERE

Općina Vir za peto i svako sljedeće dijete isplaćuje 25.482 eura

Autor: Marina Šaponja

29.06.2023. 15:12
Općina Vir za peto i svako sljedeće dijete isplaćuje 25.482 eura

Foto: Arhiva ZLPrema analizi stanja demografskih mjera jedinica lokalne i regionalne samouprave za 2023. godinu, apsolutni rekorder je Općina Vir. Tamo naime, za peto i svako sljedeće dijete isplaćuju 25.482 eura. Za četvrto dijete Vir daje 12.471 euro, što također nije mali iznos.


Vide se rezultati


Marino Radović, načelnik Vira, naglašava kako je ovo primjer dobre prakse koja traje već 15-ak godina.


– Najprije su za novorođenčad isplaćivani simbolični iznosi, a kako je rastao proračun, tako su se i iznosi povećavali. Rezultat je 30 djece u vrtiću, a prije 10-ak, 15, 20 godina, bilo ih je pet, šest. Imamo 170 učenika, a ranije bi, kada su bile bolje generacije u razredu, bilo do 10 učenika, govori Radović.
Općina Vir prošle godine kroz potpore za novorođenčad isplatila je 70.210 eura.


Potpore za novorođenčad, uz ostale demografske mjere, doprinose sve većem broju stanovnika u malim općinama.


Uz jednokratne potpore, tu su i smanjeni ili ukinuti komunalni doprinos za kupnju, odnosno gradnju, prve nekretnine za mlade obitelji, umanjene cijene dječjih vrtića, subvencije za učenike i studente te kupnja radnih materijala za učenike.


Sali za svako dijete izdvajaju 7.300 eura. Načelnik Zoran Morović ističe kako velik dio proračuna troše na djecu, ali nije mu žao, naprotiv, veseli ga što u ovoj općini na Dugom otoku bilježe blagi porast broja stanovnika, a pad je zaustavljen.


– Imamo desetero novorođene djece. U osnovnoj školi po razredima ima sedam do osam učenika, imamo novi vrtić… Stipendiramo sve vrlo dobre i odlične učenike i studente, kupujemo radne materijale za učenike, za Božić dajemo poklon za svako dijete…, nabrojio je Morović.


Foto: VIRSKI LIST


Olakšice


Jednak iznos kao i Sali, ali za peto i svako sljedeće dijete daju u Općini Jasenice.


– Za treće dijete dajemo 4.465 eura. Prošle godine imali smo 15 novorođenih mališana, a imali smo četiri obitelji u kojima se rodilo treće dijete. Svake godine imamo sve više djece, a evo tako će biti i ove godine, a ja sam jedan od roditelja koji očekuje prinovu u ovoj godini, pohvalio se načelnik Stipe Vulić.


Sukladno mjerama popravlja se demografska situacija u ovoj općini. Od početka ove godine imaju šest novorođenčadi.


– Naša općina, uz još sedam u Zadarskoj županiji ima smanjenje komunalnog doprinosa za 80 posto za mlade obitelji pri gradnji prve nekretnine. Umanjujemo i cijene usluga dječjeg vrtića na način da za prvo dijete cijena iznosi 93 eura, za drugo je 46 eura, a za treće i svako sljedeće je besplatno. Uz nas, istu mjeru ima i Općina Zemunik Donji, dodao je Vulić, izrazivši nadu kako će sve ove mjere potaknuti mlade ljude da ostanu u Jasenicama, da grade kuće i osnivaju obitelji.


Osam je općina u Zadarskoj županiji gdje se nudi smanjenje komunalnog doprinosa pri gradnji ili dogradnji nekretnine, uz Jasenice, to su općine Novigrad, Pakoštane, Posedarje, Povljana, Privlaka, Sali i Zemunik Donji.


Općina Pašman, također je jedna u Zadarskoj županiji koja izdvaja pozamašnu svotu za peto i svako sljedeće dijete, a riječ je o 13.272 eura te Preko gdje daju 8.000 eura. Usporedbe radi, Grad Zadar za peto i svako sljedeće dijete daje 4.645 eura.


Foto: Arhiva ZL