Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DVD jedinstven u Hrvatskoj

Antonia Vulin jedna je od čak četiri pakoške vatrogaskinje

Autor: Marina Šaponja

29.06.2023. 14:32
Antonia Vulin jedna je od čak četiri pakoške vatrogaskinje

Foto: Osobna arhivaU DVD-u Pakoštane – Vrgada – Vrana mogu se pohvaliti kako imaju čak četiri žene, vatrogaskinje. Možda su zbog toga i jedinstveni u Hrvatskoj. Jednako hrabre, marljive i sposobne poput muških kolega, u borbu s vatrenom stihijom idu bez zadrške.


Jedna od njih je 30-godišnja Antonia Vulin, koja je članica DVD-a već više od dvije godine.


Vatrogasci brat i suprug


Na pitanje kako se odlučila za vatrogastvo, odgovara da joj je to bila tiha želja.
– Oduvijek sam htjela pripadati ekipi, pomagati ljudima. Dok sam se školovala razmišljala sam o upisivanju policijske akademije, međutim, nakon potresa u Petrinji gdje sam bila zajedno sa članovima DVD-a, pomagala ljudima, odlučila sam se priključiti DVD-u, priča Antonia te priznaje kako ju je na polaganje tečaja nagovorio sadašnji zapovjednik, ali i brat s kojim je zajedno polagala tečaj i suprug koji su također vatrogasci.Kako inače radi u administraciji jedne tvrtke uspjela je uhvatiti vremena kako bi položila šestomjesečni tečaj koji se sastoji od teorijskog dijela te praktičnog nakon čega se može pristupiti požarištu.


– Sve se prolazi kao i u JVP, vježbe gašenja, spašavanja, tek tada saznate što je zapravo vatrogastvo, dodaje Antonia.


Prošle godine bila je na 18 intervencija, od početka ove godine na četiri, a jedan od najgorih požara bio joj je onaj u Biogradu, na deponiju.


– Inače su požari na deponiju opasni i ljudi su više ugroženi nego kada su šumski požari. Na deponiju gori svašta, izgaraju različiti plinovi, opasni, mora se nosit gas-maska. Tada smo morali čekati bager da dođe kako bi raskrčio hrpe smeća da se može gasiti, bilo je poprilično stresno.


Također, jedan od većih požara bio je i onaj u Vrani gdje su mještani zajedno s nama probdjeli noć jer je vatra prijetila kućama, bilo je vjetrovito, miješali su se vjetrovi, pa smo morali dežurati kako vatra ne bi prebacila i ugrozila imovinu ljudi, objašnjava Antonia.Još tri žene u DVD-u


DVD Pakoštane ima 100-tinjak članova, a 40 ih je aktivnih koji odlaze na intervencije te osam dodatnih koji rade tijekom sezone.


Vatrogasci, članovi DVD-a posao obavljaju dobrovoljno, za njega nisu plaćeni, izuzev onih koji rade tokom sezone.


Od 1. lipnja rade u smjenama. Po dva pripadnika DVD-a dežuraju 12 sati u vatrogasnoj stanici, kako bi što hitnije mogli reagirati u slučaju požara ili druge intervencije. Jedna je smjena dnevna, druga noćna, svi imaju vlastite poslove, ali dežurtsva se ne propuštaju.


– Osobno ne radim u sezoni, ali znam mijenjati kolege, govori Antonia te dodje kako je imala podršku svojih kolega kada je pristupila DVD-u.


– Među nama nema nikakve razlike, svi smo isti, svi radimo sve što je potrebno, naglašava Antonia.


Osim nje, u DVD-u Pakoštane još tri žene vatrogaskinje, Dijana Ležaić koja je vozačica vatrogaskinja, a inače je sudjelovala i u Domovinskom ratu, zatim Katarina Kukin te Jelena Barešić.