Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Dobili suglasnost Vlade za kreditno zaduženje

Općina Kolan kreće u projekt izgradnje prvog dječjeg vrtića

Autor: Nina Vigan

03.01.2024. 09:13
Općina Kolan kreće u projekt izgradnje prvog dječjeg vrtića

Foto: ARHIVA NLOpćina Kolan dobila je od strane Vlade RH suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Dobivena sredstva iskoristit će se za financiranje kapitalnog projekta »Dječji vrtić Kolan«. Riječ je o kreditu u iznosu od 2,5 milijuna eura, s rokom otplate kredita od 13 godina bez počeka, u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,20 posto i jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva u visini 0,20 posto od iznosa odobrenog kredita.


Općine i županije se mogu zadužiti za investiciju koja se financira iz njegova proračuna, ali godišnje obveze mogu iznositi najviše 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, umanjenih za prihode, a ostvareni proračunski prihodi Općine Kolan u 2022. godini iznosili su 1.919.509,44 eura. Šime Gligora, načelnik Općine Kolan kazao nam je kako je Općina spremna za ovaj projekt.


Općina je solventna


– Općina je solventna, inače ne bi ni dobili suglasnost Vlade i Ministarstva financija, sad nam predstoje određeni koraci prije dobivanja samog kredita, međutim moramo vidjeti još nekoliko stvari, nekoliko detalja i odlučiti u kom smjeru ići. Naime, dobili smo suglasnost za ovaj kredit, ali nadamo se da ćemo projekt uspjeti prijaviti na još jedan natječaj, te da ćemo tako dobiti još dodatan izvor financiranja koji bi smanjio troškove kredita. Riječ je o natječaju 73.13. »Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima« gdje su prihvatljivi projekti izgradnje, rekonstrukcija ili opremanja dječjih vrtića. Odlučili smo pričekati objavu natječaja jer iako smo dio sredstava već osigurali putem NPOO-a, i dalje nam je u interesu da što više financiramo iz drugih izvora, kazao je Gligora.
Izgradnja vrtića olakšat će život brojnim roditeljima u općini koji trenutačno voze djecu do vrtića u gradovima Pagu i Novalji.


– Mnogi roditelji puno vremena i novca izgube na putovanje do vrtića. Ljudi iz Kolana ili Mandra imaju velik trošak, budući da voze djecu u vrtić svakodnevno po 30- k kilometara. Što se tiče samog troška vrtića, Općina ga dakako velikim dijelom sufinanciramo pa roditelji plaćaju samo manji dio. Moramo napomenuti da bez obzira na to što će sama izgradnja i sutrašnje funkcioniranje vrtića biti velik trošak za Općinu, ujedno će biti i velika ušteda za same stanovnike, istaknuo je načelnik dodavši kako općina Kolan bilježi porast broja mlađeg stanovništva.


– Prema zadnjem popisu stanovništva, mi smo jedna od općina koja nije doživjela toliko veliki pad što se tiče broja stanovnika, čak bilježimo jedan mali pomak. Nije, dakako, sve uvjetovano novorođenom djecom, nego i doseljavanjem. Ono što je jako bitno je da nismo izgubili broj stanovnika. Osobito nas raduje velik udio mladog stanovništva, budući da smo, uspoređujući statistiku, vidjeli da jako dobro stojimo s tim udjelom, koji je jako dobar. Što se tiče upisa u škole, krećemo se od šest do sedam učenika prvog razreda pri početku škole, bez pada svih ovih godina. Imamo i više od 20-ak djece upisanih u vrtiće u Pagu i Novalji, tako da je nama ovdje vrtić bitan infrastrukturni projekt. Smatramo da ćemo tako dati jedan poticaj za očuvanje ovako dobre slike stanovništva, kazao je Gligora.


Demografske mjere


Osim projekta izgradnje vrtića, Općina provodi i mnoge demografske mjere u cilju olakšavanja roditeljima.


– Najviše se fokusiramo na period školovanja, tako da omogućujemo besplatne udžbenike i radne materijale za srednjoškolce, dajemo stipendije za učenike i stipendije, financiramo i prijevoz na školske i izvanškolske aktivnosti. Dobar dio tih aktivnosti se odvija u Pagu ili Novalji, tako da financiramo, na primjer, prijevoz na nogomet, na informatiku i slično. To je olakšanje roditeljima, ali najveće olakšanje će biti izgradnja vrtića, kazao je načelnik Općine dodavši kako osim ovog projekta imaju u pripremi još projekta u svrhu podizanja kvalitete života na njihovu području.


– Ostali projekti su u pripremi, za njih se izrađuje dokumentacija ili ona gotova i čeka natječaj. To su, na primjer, lučica u Mandrama, odvodnja u naselju Mandre, kulturni centar u Kolanu, uređene Kolanjskog blata, točnije uređenje puteva, staza i promatračnica koji će biti izveden u suradnji s Natura Jaderom, ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Također, u planu je gradnja i rekonstrukcija više cesta u Mandrama, invalidska rampa u Kolanjskom gajcu, DVD spremište, uređenje Park šume u Mandrama i zapadne đige, izgradnja reciklažnog dvorišta, nastavak uređenja groblja i ostali manji projekti, istaknuo je Gligora.