Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

LAG MENTORIDES

Općina Kolan gradi dodatna grobna mjesta i uređuje mjesno groblje

Autor: Goran Šimunov

28.10.2023. 09:45
Općina Kolan gradi dodatna grobna mjesta i uređuje mjesno groblje

Foto: OPĆINA KOLANOpćini Kolan odobreno je financiranje projekta »Proširenje i izgradnja groblja II faza« u tome mjestu na javnom natječaju LAG-a Mentorides, koji obuhvaća otoke Pag i Rab. Odobreni iznos za poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo kroz razvoj komunalne infrastrukture je 22.633,25 eura, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 28.291,56 eura, a preostali iznos financirat će Općina Kolan iz svog proračuna.


Projektom će se izgraditi dodatne kazete grobnica u »novom« dijelu mjesnog groblja Kolan u svrhu povećanja kapaciteta groblja te urediti staze, prostori između kazeta grobnica te okoliš, čime bi se zaokružila jedna uređena cjelina novog dijela groblja. Također se planira izraditi potpore postojećeg međnog zida radi sprječavanja urušavanja prilikom izgradnje kazeta te dograditi međni zid ulaza u groblje s ugradnjom kovane ograde. Izgradit će se pet kazeta grobnica s tri ukopna mjesta i jedna kazeta grobnice sa šest ukopnih mjesta.


Kontinuirano ulaganje


Govoreći o ovom projektu načelnik Općine Kolan Šime Gligora kazao je kako u zadnjem razdoblju svake godine rješavaju po dio groblja za Mandre i Kolan, pa su tako lani izradili tri kazete.
– Proširenje i izgradnja groblja omogućit će dodatni kapacitet grobnih mjesta na mjesnom groblju Kolan čime će se osigurati dostupnost grobnih mjesta za dulje razdoblje. Također će se uređenjem okoliša, staza, ulaza u groblje s ogradom, mjesno groblje privremeno urediti kao zatvorena cjelina do sljedeće potrebe za daljnjim proširenjem. I prije nego su nam i službeno odobrena sredstva krenuli smo s projektom. Proveden je natječaj te je izabran izvođač, već su krenuli radovi te bi do kraja godine sve trebalo završiti. U sljedećoj godini idemo dalje s uređenjem groblja, parkirališnih mjesta, itd, ističe Gligora dodajući kako je bitno da se svake godine kontinuirano ulože sredstva u uređenje groblja, bez obzira što je ono već i sada funkcionalno.


Zanimljivo je kako je Općina Kolan dobila sredstva za ovaj projekt od LAG-a Mentorides. Načelnik Općine pojašnjava kako se LAG Mentorides prethodno sa svojom strategijom natjecao na natječaju za EU i državna sredstva te su dobili određen iznos, a onda sukladno toj strategiji raspisuju natječaje iz pojedinih mjera, na koje se mogu javiti samo dionici koji su s tog područja. Natječaj LAG-a Mentorides bio je za potporu ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo.


Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Foto: ZADRA NOVA


Zahvala Zadri Novoj


– Treba pohvaliti LAG Mentorides jer su dosad natječaje bili raspisivani samo za OPG-ovce, a ove godine je prvi put raspisan natječaj na koji su se mogle javiti jedinice lokalne samouoprave pa su se prijavili gradovi Novalja i Pag te općine Lopar i Kolan. Mi smo se prijavili s ovim projektom groblja. Zahvaljujemo ovom prigodom i županijskoj razvojnoj ageniciji Zadri Novoj na podršci čiji tim nam je odradio prijavu na natječaj, kao što to i inače rade kad treba ispuniti dokumentacije na natječaje za sredstva NPOO-a, Ministarstva i slično. Djelatnici u Zadri Novoj vrhunski rade svoj posao, kooperativni su, suradnja s njima je izvrsna, kaže Gligora.


Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt Zadra Nova za vas kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme ne stvaraju financijski teret za prijavitelja. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.