Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZIMSKO VRIJEME

Dio Zadrana za pomicanje sata, dio protiv, a nekima je svejedno

Autor: Đurđa Baljak

27.10.2023. 16:53
Dio Zadrana za pomicanje sata, dio protiv, a nekima je svejedno

Foto: PixabayUnatoč obećanjima Europske unije da će ukidanjem ljetnog i zimskog računanja vremena pojednostaviti naše živote, stvari se još uvijek nisu promijenile. Ovog vikenda ćemo se opet suočiti s ritualom pomaka kazaljki sata unatrag. U noći između 28. i 29. listopada, točno u 3 sata ujutro, satovi će se vratiti na 2 sata, označavajući prijelaz na zimsko računanje vremena. No, kako se bliži trenutak kada ćemo ponovno dobiti dodatan sat snova, postavlja se pitanje – je li ova praksa zaista u skladu s potrebama modernog društva? Kako bi dobili odgovore na ovo pitanje, odlučili smo upitati Zadrane što oni misle o ovoj godišnjoj promjeni.


Dok jedni pozdravljaju dolazak zimskog računanja vremena s oduševljenjem, drugi još uvijek gaje nostalgiju za ljetnim danima.


– Smatram kako skraćivanje dana smanjuje aktivnosti i čini ljude pasivnim. Također, vjerujem kako takve promjene na neki način utječu i na psihofizičko stanje ljudi, kaže nam Andrej Fric.
Slično mišljenje dijeli i Branko Hrnjak koji je također zagovornik povratka na staro računanje vremena.


– Trebalo bi vratiti staro ljetno računanje vremena i volio bih da se to promjeni u budućnosti, istaknuo je Hrnjak i dodao kako ga nerviraju takve promjene.


S druge strane, mlada Karmen Škara podržava pomicanje sata jer, kako kaže, voli započeti dan ranije.


– Svjetlost i ranije buđenje mi omogućavaju produktivniji dan, dok mi kasni zalazak sunca predstavlja izazov za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Rekla bih kako svakako preferiram zimsko računanje vremena jer tada, primjerice, mogu prošetati psa rano ujutro i obaviti ostale aktivnosti, dok popodne mogu iskoristiti za odmaranje u toploj atmosferi doma uz televizor, kazala nam je mlada Karmen Škara.


Dok se jedni slažu, a drugi ne slažu s promjenom ljetnog na zimsko vrijeme, neki ne dijele nikakvo posebno mišljenje te im pomicanje kazaljke sata ne predstavlja veliku promjenu.


– Nemam nekakav poseban stav o pomicanju sata. Jednostavno sam se navikao na to tijekom godina. Sada sam u mirovini tako da mi ništa ne znači taj jedan sat naprijed ili nazad, istaknuo je umirovljenik Jurišić, a slično mišljenje dijeli i Ante Ćurković.


– Navikao sam se na pomicanje sata i nemam nikakvih problema s tim, prokomentirao je kratko Ćurković.


Ova kratka anketa pokazala je kako Zadrani dijele različite stavove o pomicanju kazaljke sata. Hoće li Europska unija ispuniti svoje obećanje i ukinuti ovaj godišnji ritual ostaje pitanje, no izgleda da će mišljenja o tome ostati podijeljena još neko vrijeme.