Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Wine fest

Oko 130 vinarija iz Hrvatske i inozemstva predstavlja se na Višnjiku

Autor: Marina Šaponja

24.03.2023. 17:26
Oko 130 vinarija iz Hrvatske i inozemstva predstavlja se na Višnjiku

Foto: Luka JeličićZadar Wine fest otvoren je na Višnjiku a na njemu se predstavlja 100 vinarija iz Hrvatske i 30-ak vinarija iz svijeta i Europe putem distributera, na otvorenju je izjavio Ivan Stablik, organizator.


Najavljen je dolazak ugostitelja iz cijele Dalmacije, ali i kontinenta, kako bi se na festivalu upoznali s ponudom lokalnih vinara, a prema najavama očekuje se oko dvije tisuće posjetitelja.


– Cijena ulaznice je 20 eura, kotizacija za čašu je 10 eura, navečer će se upriličiti i zabavno glazbeni program, a društvo će moći probati i finger food, dodao je Stablik.
Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije istaknula je kako je ovaj festival važan za promidžbu naše županije.


– Ovaj je festival izrastao u jedan od ključnih festivala vina u Hrvatskoj na kojem se predstavljaju naši vinari, na što smo jako ponosni jer oni stasaju iz godine i godinu. Pozivam ljude da obiđu festival u što većem broju, rekla je Kadija.Brendiranje županije


Županijski pročelnik za poljoprivredu, Daniel Segarić također je potvrdio kako ovakva manifestacija ne doprinosi samo turističkom razvoju, već i brendiranju Zadarske županije kao eno gastro destinacije.


– Dobro je i da se zadarski vinari predstave domaćoj publici i moramo se potruditi da naši vinari budu još više prisutni u restoranima, kazao je Segarić.


Mnoštvo izlagača na svojim je štandovima predstavilo najbolje od najboljeg, vrhunska bijela, crna, rose, pjenušava vina, likere, našlo se tu i ulja od konoplje, lješnjaka, kao i nezaobilaznih ribljih delicija koje se idealno sljubljuju s vrhunskom kapljicom.


Foto


Zadar Wine Festival


avatar

Snimio: Luka Jeličić


24.03.2023. 17:18


Foto: Luka Jeličić


Vinarija Veralda iz sjeverozapadnog dijela Istre redovni je sudionik sajma u Zadru, potvrdila nam je vlasnica Marina Visintin.


– Naša ponuda obuhvaća isključivo autohtone sorte različitih stilova vina, od malvazije, pjenušaca, terana… Najbolje nam se prodaju malvazija i pjenušci. Imamo najbolje ocijenjeno vino u Hrvata, to je naša Xtriana koja je na Decanteru 2016. u kategoriji monosortnih crnih vina dobila je nagradu platinu, objasnila je Marina, dodavši kako su u ovom poslu više od 25 godina.


Vina plasiraju po restoranima u cijeloj Hrvatskoj i imaju izvoz od 30 posto.


Njezin suprug nam je predstavio bijelo vino napravljeno od crne sorte, autohtone istarske, koja ima iste karakteristike kao pinot.


– Nitko nikad od crne sorte nije napravio bijelo vino, a nama je to uspjelo, rekao je Luciano Visintin.


Korlat na ponos i diku


Nezaobilazna je bila prezentacija Badelove vinarije Benkovac i njihovog najpoznatijeg proizvoda, crnog vina Korlat.


– Obzirom da je vinarija Benkovac u vlasništvu Badela, mi smo uvijek prisutni na ovom festivalu. Iz naše vinarije izlazi nam lokalni Korlat koji je u našoj županiji dobro zastupljen. Osim Korlata, imamo u ponudi crno vino supreme, boutique, autohtonu sortu Babić i Plavac mali, a od bijelih vina tu je lokalni Rose Benkovac, rekao je Mario Rajković, voditelj prodaje Badela, dodavši kako je Korlat apsolutni lider u kategoriji vrhunskih crnih vina, što im je svakako na ponos i diku.


Ana Fiolić iz vinarije Fiolić istaknula je kako je vrijeme održavanja sajma idealno jer su mlade berbe spremne, pa će po prvi put zadarska publika imati priliku kušati njihovu Maraštinu i Rose.


– Imamo tu i crna vina i likere od maraške i suhe smokve. Ovakva događanja nama puno znače jer se međusobno družimo s ostalim vinarima, razmjenjujemo iskustva i dojmove…, rekla je Fiolić.Iz vinarije Saint Hills, Ivan Babić je naglasio kako su ovakve manifestacije dobre da se kupci upoznaju s malim vinarijama koje nisu prisutne u trgovačkim centrima.


– Imamo bijela vina, crna, Dingač, Black i Sveti Roko, vina su s nekoliko položaja iz Komarne, kao i s Pelješca. Naše proizvode plasiramo najvećim dijelom po restoranima, objasnio je Babić.