Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

RADIONICA ZA DJECU

Gradska knjižnica ugostila nagrađivanu ilustratoricu Marselu Hajdinjak

Autor: Matea Raguž

06.12.2022. 17:42
Gradska knjižnica ugostila nagrađivanu ilustratoricu Marselu Hajdinjak

Foto: Filip GotovinaU utorak je u Gradskoj knjižnici Zadar održana radionica za djecu od 8 do 11 godina pod vodstvom renomirane hrvatske ilustratorice Marsele Hajdinjak. Maleni kreativci nisu krili svoju radoznalost i oduševljenje ovim događajem, pa su tako od samoga početka radionice znatiželjno postavljali pitanja Hajdinjak o njezinu radu.


– Jako je važno voljeti ono što radite. Tako je i mene ljubav dovela do ilustracije slikovnica. Ona je ta koja onda sa sobom donese ustrajnost i strpljivost, kazala je Hajdinjak znatiželjnim polaznicima.


Nakon uvodnog upoznavanja uslijedio je njima omiljen dio – crtanje. Djeca su se tako upoznala s crtanjem portreta, pa su za ovu prigodu dobila zadatak nacrtati portret svjetski priznate književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Ponosno su pokazali da znaju o kome je riječ i vrijedno se bacili na crtanje.
– Obožavam crtati i likovni mi je jedan od najdražih predmeta. Posebno volim crtati patuljke i tintiliniće, ponosno nam je kazao 9-godišnji Malik te dodao da ga posebno veseli što su s njime na radionici i prijatelji iz razreda.Koliko uživa u crtanju otkrila nam je i 11-godišnja Ana.


– Puno crtam u školi i kod kuće. Za crtanje portreta odabrala sam crnu olovku jer mislim da će tako portret najbolje ispasti, kazala nam je. Osim što voli crtati, Anu posebno raduje čitanje knjiga, a među dražima su joj upravo djela Ivane Brlić-Mažuranić.


Na radionici je sudjelovalo šesnaestero djece, a odazivom su posebno zadovoljni i djelatnici Gradske knjižnice.


– Zaista smo jako sretni zbog ovolikog odaziva. Htjeli smo ovo pripremiti na način da nam dođu djeca koja to uistinu žele i koju zanima crtanje. Naime, nije riječ o organiziranom dolasku neke škole, već su roditelji zainteresiranu djecu prijavljivali putem maila, objašnjava djelatnica Dajana Brunac s dječjeg odjela Gradske knjižnice.


Nakon ove radionice, održala se i edukacija za one viših uzrasta na koju su se prijavili srednjoškolci iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar.


– Rad s njima će se više fokusirati na samu ilustraciju pa smo pripremili bogat materijal s kojim će raditi. Druženje sa srednjoškolcima nas posebno veseli i nadamo se kako će i oni biti zadovoljni radionicom, zaključila je Brunac.